A Sloppy Joe az amerikaiak egyik kedvenc húsos raguja, amit leggyakrabban szendvicsként fogyasztanak, hamburgerbuciba halmozva, de készülhet hosszúkás bagettbe pakolva is, sajttal, csemege uborkával gazdagítva. Szaftos, fűszeres és laktató, ráadásul egyszerűen elkészíthető, hamburgerimádóknak szuperjó alternatíva!
Igazi húsimádó szendvics a Sloppy Joe burger, ami valamikor az 1930-as években született Iowában, egy Joe nevű szakácsnak köszönhetően, és a gazdag húsos raguval töltött szendvics a 40-es évekre már mindenfelé népszerű és kedvelt fogássá vált. A szaftos és lucskos – a sloppy szó szerint ezt jelenti – ragu gyorsan és egyszerűen összeállítható, nem kell frissen készíteni, mint a klasszikus hamburgert, így ideális fast food, laktató és nagyon finom.
Hagyományosan darált marhahússal és paradicsomszósszal készül, húsos kaliforniai paprikával, de létezik pulykás változata, és a paradicsom mellé olykor tesznek ketchupot vagy bbq-szószt is, egy kis csili és a Worcestershire szósz viszont elengedhetetlen kelléke. Olvadós sajttal és csemege uborkával az igazi, puha hamburgerbuciba téve, de jól működik tésztaszószként vagy húsimádó pizzában is ez a fűszeres ragu.
Sloppy Joe burger
Hozzávalók:
Valamint:
Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk és finomra vágjuk, a kaliforniai paprikát kicsumázzuk és apróra kockázzuk. Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, rádobjuk a hagymát és a fokhagymát, üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a darált húst, és addig pároljuk kevergetve, míg darabosra, morzsásra fő. Hozzáadjuk a paprikát, majd pár perc múlva a darabolt paradicsomot a levével együtt, sózzuk, borsozzuk, Worcestershire szósszal és ízlés szerint csilivel fűszerezzük, átkeverjük, és fedő alatt, gyenge tűzön 20 percig főzzük.
A sűrű húsragut félbevágott hamburgerbuciba halmozzuk, szeletelt sajtot és csemege uborkát teszünk rá, befedjük a bucik tetejével, és ízlés szerint sült krumplival és salátával fogyasztjuk.