Írd be, mit keresel:

Ropogós tonhalas táska csilis mártogatóssal

Töltött tésztatáska számtalan változatban létezik és a világon mindenhol népszerű, sütőben vagy olajban sütve, főzve vagy gőzben párolva, nem is csoda, mert finom, laktató és kiadós. Most egy ropogós tésztájú tonhalas változat készült, ami a szenegáli konyha egyik kedvence, belül krémes és csípős paradicsomszósz dukál hozzá - isteni!

Cookta - 2018.05.19.
Ropogós tonhalas táska csilis mártogatóssal

Kevéssé ismerjük a nyugat-afrikai Szenegált és gasztronómiáját, de annak az országnak, aminek a jelszava és életfilozófiája az úgynevezett teranga, ami leginkább vendégszeretetet jelent, mindenképpen megismerni néhány fogását, nem fogunk csalódni benne. A pastels au thon, vagyis a tonhalas táska éppen egy ilyen vendégvárásra, közösen eltöltött beszélgetős-partizós alkalmakra ideális, és nem csak a franciául beszélő afrikai országban, de a hajdani gyarmattartó franciáknál is népszerű.

A szenegáli tonhalas táskák egyszerű sütőporos tésztából készülnek, nagyon ropogósra sülnek, benne a töltelék krémes paradicsomos tonhal, és mint oly sok afrikai ételnél, itt is csilis szósz jár mellé. Érdemes kipróbálni, mert semmilyen különleges alapanyag nem kell hozzá, kiadós és nagyon finom.

Tonhalas táska

Hozzávalók kb. 20 táskához:
A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 8 cl tej
  • 2,5 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • csipet só
  • olaj a sütéshez

A töltelékhez és a szószhoz:

  • 2 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 konzerv tonhal sós lében
  • 3 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2 evőkanál aprított petrezselyem
  • csilipehely ízlés szerint
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál borecet

Elkészítés: A tésztához a lisztet és a sütőport egy tálba kimérjük, hozzáadjuk a tojást, a tejet és az olvasztott vajat, sózzuk, és kézzel összedolgozzuk, amíg sima, ruganyos tésztát kapunk, majd gombóccá formázva és konyharuhával letakarva fél órát pihentetjük.

Közben elkészítjük a tölteléket és a szószt, és mivel ezeknek az első fázisa megegyezik, megcsinálhatjuk egyszerre: 2 fej hagymát és 2 gerezd fokhagymát meghámozunk és finomra aprítunk, majd egy serpenyőben 2 evőkanál olajon üvegesre dinszteljük. A felét egy tálkában félretesszük a szószhoz, a maradékhoz hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, a leszűrt tonhalat, a paradicsompürét és kevés csilipelyhet, sózzuk, felöntjük 1 dl vízzel, és időnként megkeverve közepes lángot 10 perc alatt összefőzzük.

A szószhoz a félretett dinsztelt hagyma-fokhagyma keveréket egy kis edénybe tesszük, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, az ecetet, sózzuk és ízlés szerint csilit adunk hozzá, majd 1 dl vízzel felöntve 4-5 perc alatt szósz állagúra beforraljuk.

A pihentetett tésztát lisztezett felületen kicsit átgyúrjuk, majd 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, és kb. 7-8 centi átmérőjű köröket szaggatunk belőle. Kanálnyi tonhalas tölteléket rakonk rá, félbehajtjuk, villával lenyomkodjuk a széleit.

A tonhalas táskákat bő, forró olajban pár perc alatt pirosra és ropogósra sütjük, vigyázat, gyorsan sül, majd szűrőkanállal kiemelve lecsöpögtetjük, és konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.

Melegen és langyosan is nagyon finom a csípős szósszal tálalva.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.