Írd be, mit keresel:

Spárgaleves egyszerűen, de izgalmasan, tonhalas gombóccal

Sajnos a spárgát csak pár hétig áll módunkban frissen felhasználni, a konzerv közelről sem adja ugyanazt az élményt, és mivel mi nagyon szeretjük, ilyenkor nálunk szinte minden nap készül belőle valamilyen finomság. Most leves - tonhalas gombóckákkal!

Cookta - 2018.05.24.
Spárgaleves egyszerűen, de izgalmasan, tonhalas gombóccal

Kapros spárgalevest főztem egy egyszerű halgombóccal, gondoltam, a gombóc elrontani biztosan nem fogja. Valóban nem rontotta el, sőt…. Először a halgombócot készítettem el, majd a visszamaradt főzőlével készült a leves, melyet végül tejföllel és tejszínnel ízesítve leturmixoltam és átpasszíroztam.

Forrás:
Kard Éva

Az elkészült leves pedig nemcsak ízletes, de selymesen krémes lett, és nagyon jól illett hozzá a halgombóc, ráadásul egyszerű és gyors is, mi nagyon szerettük!

Forrás:
Kard Éva

Kapros spárgaleves halgombóccal

Hozzávalók:
A halgombóchoz:

  • 1 konzerv tonhal sós lében
  • 1 db tojás (nagy)
  • 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
  • őrölt színes bors
  • 1 l víz + 1 evőkanál ételízesítő

A leveshez:

  • 1 csomag zöld spárga
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csokor kapor
  • csipet szerecsendió
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl főzőtejszín
  • 3 dkg vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • a halgombóc főzőleve

Elkészítés: A halgombócokhoz a tonhalat tegyük egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le. Ezután villával törjük össze, majd sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a tojást, és keverjük össze. Ezután adjunk hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy a massza összeálljon, majd formázzunk kisebb gombócokat.

A vízhez adjuk hozzá az ételízesítőt, forraljuk fel, majd helyezzük bele a halgombócokat, mérsékeljük a hőfokot, majd főzzük 3-4 percig. Ezután szűrőkanállal szedjük ki, majd tartsuk melegen.

A leveshez a spárgát hajlítsuk meg, majd törjük le a fás részét, de ne dobjuk ki, mert kell az alapléhez. Vágjuk le a spárgabimbókat, majd tegyük félre, a szárrészét pedig vágjuk fel kisebb darabokra. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A kaprot szintén vágjuk fel apróra.

Egy edényben hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a kisebb darabokra vágott spárgát és a letört, félretett szárrészt, szórjuk meg a kaporral, keverjük össze, majd öntsük fel a halgombóc főzőlevével. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd főzzük puhára. Ezután adjuk hozzá a félretett spárgabimbót, és főzzük még pár percig, hogy a bimbó is megpuhuljon.

Ezután szedjük ki a levesből a bimbókat és tegyük félre, és szedjük ki a vastagabb-fásabb szárrészt is, a szárrészt dobjuk ki, arra már nem lesz szükség. A leveshez adjuk hozzá a tejfölt és a tejszínt, majd turmixoljuk össze, végül pedig egy szűrőn passzírozzuk át, hogy szép selymes legyen.

Ezután tegyük vissza a levesbe a félretett bimbókat és a halgombócot, majd melegítsük forráspontig, de főzni már nem kell.

Tálaláskor szedjük a levest és a halgombócot tányérba, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint apróra vágott kaporral is megszórhatjuk.

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.