Sajnos a spárgát csak pár hétig áll módunkban frissen felhasználni, a konzerv közelről sem adja ugyanazt az élményt, és mivel mi nagyon szeretjük, ilyenkor nálunk szinte minden nap készül belőle valamilyen finomság. Most leves - tonhalas gombóckákkal!
Kapros spárgalevest főztem egy egyszerű halgombóccal, gondoltam, a gombóc elrontani biztosan nem fogja. Valóban nem rontotta el, sőt…. Először a halgombócot készítettem el, majd a visszamaradt főzőlével készült a leves, melyet végül tejföllel és tejszínnel ízesítve leturmixoltam és átpasszíroztam.
Az elkészült leves pedig nemcsak ízletes, de selymesen krémes lett, és nagyon jól illett hozzá a halgombóc, ráadásul egyszerű és gyors is, mi nagyon szerettük!
Kapros spárgaleves halgombóccal
Hozzávalók:
A halgombóchoz:
A leveshez:
Elkészítés: A halgombócokhoz a tonhalat tegyük egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le. Ezután villával törjük össze, majd sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a tojást, és keverjük össze. Ezután adjunk hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy a massza összeálljon, majd formázzunk kisebb gombócokat.
A vízhez adjuk hozzá az ételízesítőt, forraljuk fel, majd helyezzük bele a halgombócokat, mérsékeljük a hőfokot, majd főzzük 3-4 percig. Ezután szűrőkanállal szedjük ki, majd tartsuk melegen.
A leveshez a spárgát hajlítsuk meg, majd törjük le a fás részét, de ne dobjuk ki, mert kell az alapléhez. Vágjuk le a spárgabimbókat, majd tegyük félre, a szárrészét pedig vágjuk fel kisebb darabokra. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A kaprot szintén vágjuk fel apróra.
Egy edényben hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a kisebb darabokra vágott spárgát és a letört, félretett szárrészt, szórjuk meg a kaporral, keverjük össze, majd öntsük fel a halgombóc főzőlevével. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd főzzük puhára. Ezután adjuk hozzá a félretett spárgabimbót, és főzzük még pár percig, hogy a bimbó is megpuhuljon.
Ezután szedjük ki a levesből a bimbókat és tegyük félre, és szedjük ki a vastagabb-fásabb szárrészt is, a szárrészt dobjuk ki, arra már nem lesz szükség. A leveshez adjuk hozzá a tejfölt és a tejszínt, majd turmixoljuk össze, végül pedig egy szűrőn passzírozzuk át, hogy szép selymes legyen.
Ezután tegyük vissza a levesbe a félretett bimbókat és a halgombócot, majd melegítsük forráspontig, de főzni már nem kell.
Tálaláskor szedjük a levest és a halgombócot tányérba, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint apróra vágott kaporral is megszórhatjuk.