A gnocchi klasszikusan készítve nem más, mint krumplinudli, csakhogy létezik az olaszoknál ricottás változatban is, amiben nincs burgonya, így sokkal lágyabb és könnyebb, csupa sajt, ráadásul gyorsabb is házilag elkészíteni.
A gnocchi vitathatatlanul az egyik leggyorsabb étel, ha készen vett tésztával dolgozunk, de ezzel a ricottás változattal házilag is pakk-pakk elkészíthető. Csak ricotta, liszt, tojás és reszelt parmezán kell hozzá, egy turmixgépben összeállítható, utána már csak formázni kell lisztezett munkafelületen, de így is megvan annyi idő alatt, míg a főzővíz felforr, és ez a ricottás változat biztosan nem lesz fojtós, kemény.
Az egyetlen dolog, amire érdemes figyelni, hogy a ricotta száraz legyen, vagyis ne álljon vízben. A gyártók gyakran trükköznek a vizesebb ricottával, így a töltősúly megvan, csak kicsit kevesebb ricottánk van, amiről a vizet le kell önteni… Ha ilyen ricottánk van, azt szűrőben csöpögtessük le!
A ricottás gnocchihoz most egy villám spenótos-tejszínes szósz készült, selymes és lágy, és percek alatt elkészíthető ez is!
Ricottás gnocchi tejszínes spenóttal
Hozzávalók:
A gnocchihoz:
A mártáshoz:
Elkészítés: Egy lábasban bő vizet teszünk fel melegedni. Közben a gnocchihoz a reszelt parmezánt, a ricottát, a tojást és a sárgát, a lisztet és egy jó csipet sót egy turmixgépbe tesszük, és az egészet összemixeljük, amíg nagyjából összeáll, majd egy alaposan lisztezett felületre öntjük, és kézzel pár perc alatt összedolgozzuk, majd 4 részre osztjuk, lisztezev rudakká sodorjuk, majd egy késsel feldaraboljuk, egyenként egy kicsit megsodorjuk.
Ha felforrt a víz, sózzuk, és a gnocchikat beletesszük, majd ha feljöttek a víz felszínére, 3 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiemeljük, lecsöpögtetjük, félretesszük.
Közben a mártáshoz egy serpenyőben felforrósítunk 2 evőkanál olívaolajat, rádobunk 1 gerezd megroppantott fokhagymát egészben, majd a bébi spenótot, és időnként megkeverve hagyjuk összeesni. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk hozzá, felöntjük a tejszínnel, majd a reszelt parmezánt is hozzáadva összekeverjük, és pár perc alatt sűrűsödésig főzzük.
A fokgymát kidobjuk a mártásból, a gnocchit hozzáöntjük, finoman összeforgatjuk vagy összerázzuk, 1-2 perc alatt összeforraljuk, és azonnal tálaljuk. Extra parmezánt, salátát kínálhatunk mellé…