A larb a thai konyha egyik kedvence, egészséges és gyors, a saláták közé sorolják, mert leggyakrabban nyers zöldekkel tálalják, no és persze az elmaradhatatlan rizzsel. Alakbarát, fehérjedús, fűszeres és friss, érdemes felfedezni!
Zseniálisan egyszerű és aromás, néhány alapanyag kell csak hozzá, gyakorlatilag egy friss zöldfűszerekkel, hagymával, csilivel és lime-mal átkevert párolt darált hús a larb, amit mindenféle húsféléből, így sertésből, marhából, kacsából és csirkéből is készítenek. Frappánsan gyors és egyszerű, egyetlen különlegesebb alapanyag van csak benne, de ezt otthon mi magunk is elkészíthetjük, ez pedig a szárazon aranyszínűre lepirított nyers rizs, amit aztán összetörve adnak a húshoz a sok zöldfűszerrel együtt. Kis ropogós textúrát és diós, pattogatott kukoricához hasonlatos ízt ad neki, khao kua a neve, és nagyon jól passzol az ételhez.
A larb most darált csirkével készült, így pár perc alatt megvan, könnyű és kiadós, melegen vagy langyosan a legfinomabb. A fűszerekkel természetesen lehet és érdemes is játszani, mennyiségben még többet adni hozzá, hogy frissebb legyen, a lime helyett pedig nyugodtan használható citrom is hozzá!
Csirkés larb saláta
Hozzávalók:
Elkészítés: Egy száraz serpenyőbe teszünk 2 evőkanálnyi rizst, és időnként megkeverve és rázogatva aranybarnára pirítjuk, míg kellemes pattogatott kukorica illata lesz. Ezután egy mozsárban vagy egy késes robotgépben apróra, de még kicsit szemcsére őröljük.
Közben a mentát, a koriandert és az újhagymát finomra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, és szálasra, vékonyan felszeljük.
Egy serpenyőbe 1/2 dl vizet öntünk, hozzáadjuk a halszószt és a darált csirkemellet, és tűzre téve egy spatulával elmorzsáljuk a húst. Megszórjuk a csilipehellyel, borsot őrölünk rá, és időnként összeforgatva addig főzzük, míg elpárolog a leve. Ekkor hozzáadjuk a szálasra vágott hagymát is, 1-2 percig még pirítjuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a felaprított zöldfűszereket, az újhagymát és a pirított rizses por felét, majd ráfacsarjuk a lime levét, és összeforgatjuk.
Friss zöldsalátával és/vagy párolt rizzsel tálaljuk, a maradék pirított rizzsel meghintve.