Írd be, mit keresel:

Csirkés larb, a zseniális thai hússaláta

A larb a thai konyha egyik kedvence, egészséges és gyors, a saláták közé sorolják, mert leggyakrabban nyers zöldekkel tálalják, no és persze az elmaradhatatlan rizzsel. Alakbarát, fehérjedús, fűszeres és friss, érdemes felfedezni!

Cookta - 2018.05.28.
Csirkés larb, a zseniális thai hússaláta

Zseniálisan egyszerű és aromás, néhány alapanyag kell csak hozzá, gyakorlatilag egy friss zöldfűszerekkel, hagymával, csilivel és lime-mal átkevert párolt darált hús a larb, amit mindenféle húsféléből, így sertésből, marhából, kacsából és csirkéből is készítenek. Frappánsan gyors és egyszerű, egyetlen különlegesebb alapanyag van csak benne, de ezt otthon mi magunk is elkészíthetjük, ez pedig a szárazon aranyszínűre lepirított nyers rizs, amit aztán összetörve adnak a húshoz a sok zöldfűszerrel együtt. Kis ropogós textúrát és diós, pattogatott kukoricához hasonlatos ízt ad neki, khao kua a neve, és nagyon jól passzol az ételhez.

A larb most darált csirkével készült, így pár perc alatt megvan, könnyű és kiadós, melegen vagy langyosan a legfinomabb. A fűszerekkel természetesen lehet és érdemes is játszani, mennyiségben még többet adni hozzá, hogy frissebb legyen, a lime helyett pedig nyugodtan használható citrom is hozzá!

Csirkés larb saláta

Hozzávalók:

  • 30 dkg darált csirkemell
  • 1 nagyobb lime
  • 1 kávéskanál csilipehely
  • 2 szál újhagyma
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 marék friss mentalevél
  • 1 marék friss koriander
  • 2 evőkanál halszósz
  • 2 evőkanál nyers jázminrizs
  • frissen őrölt bors

Elkészítés: Egy száraz serpenyőbe teszünk 2 evőkanálnyi rizst, és időnként megkeverve és rázogatva aranybarnára pirítjuk, míg kellemes pattogatott kukorica illata lesz. Ezután egy mozsárban vagy egy késes robotgépben apróra, de még kicsit szemcsére őröljük.

Közben a mentát, a koriandert és az újhagymát finomra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, és szálasra, vékonyan felszeljük.

Egy serpenyőbe 1/2 dl vizet öntünk, hozzáadjuk a halszószt és a darált csirkemellet, és tűzre téve egy spatulával elmorzsáljuk a húst. Megszórjuk a csilipehellyel, borsot őrölünk rá, és időnként összeforgatva addig főzzük, míg elpárolog a leve. Ekkor hozzáadjuk a szálasra vágott hagymát is, 1-2 percig még pirítjuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a felaprított zöldfűszereket, az újhagymát és a pirított rizses por felét, majd ráfacsarjuk a lime levét, és összeforgatjuk.

Friss zöldsalátával és/vagy párolt rizzsel tálaljuk, a maradék pirított rizzsel meghintve.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.