Írd be, mit keresel:

Húsgombóc csirkemellből olaszosan – paradicsomosan, tésztával

Első ránézésre igazi olasz fogásnak gondolnánk, de valójában "csak" olaszos, és a tengerentúlon nagy kedvenc, az ottani hajdani bevándorló olaszok találták ki, és tették még kívánatosabbá így a néha túl egyszerűnek tűnő ételeiket az amerikaiak számára. Ez a változat elég jól sikerült, mert hatalmas siker azóta is, ráadásul egyáltalán nem bonyolult, fél óra alatt megvan.

Cookta - 2018.05.30.
Húsgombóc csirkemellből olaszosan – paradicsomosan, tésztával

Bár az olasz tésztaételeket gyors és egyszerű fogásnak gondoljuk, egy jó bolognait a profik azért hosszú órákon át főzögetnek. Ezzel szemben ez az olaszos amerikai tényleg 30 perc alatt megvan, gombócolással és szószfőzéssel együtt is, nagyon finom, egyszerű és kiadós, és bár eredetileg marha- vagy sertéshússal készült, csirkével is tökéletes, így soványabb és kiadósabb.

Ha valaki diétázik, a tészta helyett rizzsel, bulgurral vagy főtt babbal is tálalhatja, az a lényeg, hogy a köret fel tudja venni a finom paradicsomos szószt, amiben a turmixgépben pikk-pakk összeállított kis húsgombócok készre főnek. Ha nem is eredeti olasz, azért nagyon finom, mediterrán ízvilágú, könnyű étel, amit csak imádni lehet!

Húsgombóc paradicsomszósszal és tésztával

Hozzávalók:

  • 50 dkg rigatoni vagy más tészta
  • 2 nagyobb csirkemelfilé
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 10 dkg reszelt parmezán
  • 2 teáskanál morzsolt oregánó
  • 1/2 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • 2 teáskanál morzsolt bazsalikom
  • 5-6 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • 1 dl fehérbor
  • 1 konzerv natúr paradicsompüré – passata
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • só, bors

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, majd egy serpenyőben 1 jó evőkanálnyi vajat olvasztunk, a hagymát és a fokhagymát rádobjuk, és gyenge tűzön, időnként megkeverve hagyjuk összeesni, majd enyhén karamellizálódni. Közben a csirkemellfilét felkockázzuk, egy késes robotgépbe tesszük, pépesre mixeljük, majd hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a tojást, a reszelt parmezán felét, a kakukkfüvet, az oregánó és a bazsalikom felét, sózzuk, borsozzuk, és a lepirított hagyma-fokhagyma keveréket is hozzáadjuk, homogén masszává mixeljük. A késbetétet eltávolítjuk, és a masszából diónyi gombócokat formázunk.

A már használt serpenyőbe 2 evőkanál olívaolajat öntünk, felforrósítjuk, majd a gombóckákat beletesszük, és időnként megrázogatva körbepirítjuk őket, majd felöntjük a fehérborral, majd 1-2 perc múlva a paradicsompürével, hozzáadunk 1 teáskanál oregánót és bazsalikomot, 1 gerezd zúzott fokhagymát, 1 teáskanál cukrot, sózzuk és borsozzuk, majd lefedve, takarékon 8-10 percet főzzük.

Közben bő vizet forralunk a tésztának, sózzuk, beleöntjük a tésztát, és a csomagoláson feltüntetett idő alatt megfőzzük, majd leszűrjük.

Azon melegében tálaljuk a paradicsomos húsgombóccal, ízlés szerint tálalás előtt is összeforgathatjuk, majd a maradék reszelt parmezánnal meghintve kínáljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.