Az eper az a gyümölcs, amit minden formában és mérték nélkül imádunk, és szerencsére rengeteg íz és alapanyag remekül illik hozzá, de ha választani kellene, akkor a fehér csokoládé lenne az, amivel párosítva mindenképpen olyan desszert készül belőle, ami az utolsó morzsáig el fog fogyni - mint ennek az omlós és puha, ellenállhatatlan sütike esetében.
Már egyre több helyen és egészen megfizethető áron is kapható hazai eper, és mivel a szezonja nem túl hosszú, érdemes minél többféle módon készíteni. Az érett, zamatos eper nyersen, önmagában is mennyei, de sütibe téve is remek. Most egy nagyon omlós, puha és finom vajas kevert tésztába került, amit fehér csokoládé és vanília tesz elképesztően lággyá és illatossá, ráadásul elkészíteni is gyors és egyszerű, bár kissé hosszú sütési idővel kell számolni, hogy a sütemény biztosan átsüljön.
Az alaptészta eperrel kombinálva tényleg mennyei, de természetesen más gyümölccsel – málnával, meggyel, cseresznyével vagy szederrel – is nagyon jól működik, sőt akár gyümölcs nélkül egy kis kókuszreszelékkel, csokicseppekkel, reszelt citrom- vagy narancshéjjal megbolondítva is tökéletes, sőt muffinformában is nyugodtan megsüthető, úgy rövidebb sütési idővel is számolhatunk.
Epres-fehércsokis süti
Hozzávalók:
Elkészítés: A fehér csokoládét felkockázzuk, és a vajjal együtt gőz fölött kevergetve megolvasztjuk, majd a tűzről levéve félretesszük. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, ha nagyobbak, cikkekre vágjuk.
A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot és a vanília-kivonatot, és elektromos habverővel jó habosra, egészen fehérre, krémesre verjük. Hozzáadjuk a fehércsokis vajat, és tovább keverjük, majd hozzászitáljuk a sütőporos lisztet, és ezzel is simára keverjük.
Kikent, lisztezett 23 centis kapcsos tortaformába öntjük, belepotyogtatjuk az epret, és 180 fokos sütőbe toljuk, légkeverés mellett 50 percig sütjük, menet közben letakarhatjuk fóliával, hogy ne piruljon túl a teteje.
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd a peremet lecsatolva szeletelve tálaljuk.