Grízgombóc, májgombóc, krumpligombóc - mind tökéletes levesbetét, de egy jóféle húsgombóccal igazán laktató, egytálételnek is beillő fogássá gazdagíthatjuk a legegyszerűbb zöldséglevest, csirkehússal készítve pedig még alakbarát és egészséges, amellett, hogy mennyire finom.
A gömbölyded gombóckák mindig otthonosságot árasztanak és jókedvre derítenek, ez a csirkés változat pedig még gyors és pofonegyszerű is. Bármilyen leves lehet az alap, a maradék húsleves is nagyon jól felhasználható így, de pár egyszerű zöldséggel készülő levest is nagyon jól kiteljesít, és teljesen új szintre emel.
A könnyű, omlós, ízletes gombócok most egy zsenge répával, gombával és spenóttal készült gyors, citromos levesben főttek, és hogy tartalmasabb legyen, egy kis tészta is került bele, de ez el is hagyható, vagy akár maréknyi rizzsel helyettesíthető, ezt viszont már az elején érdemes hozzáadni, hogy legyen ideje megpuhulni.
Zöldségleves csirkés húsgombóccal
Hozzávalók:
Elkészítés: A csirkemellet felkockázzuk, és egy késes robotgépbe tesszük, egészen pépesre mixeljük, majd egy tálba tesszük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a lisztet, 1 gerezd zúzott fokhagymát és a finomra vágott petrezselyem felét, és alaposan összedolgozzuk, majd diónyi golyókat formázunk belőle, tányérra tesszük, és 15-20 percre hűtőbe tesszük, amíg a levest elkészítjük.
A sárgarépát, a gombát és az újhagymát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük, és egy lábasban evőkanálnyi olívaolajon megfuttatjuk, felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk, és forrástól számítva 10 percet főzzük, majd hozzáadjuk a húsgombócokat és az apró tésztát, és 6-8 percet közepes lángon tovább főzzük, amíg a golyóbisok megfőnek és a tészta megpuhul. Végül hozzáadjuk a spenótot és a maradék petrezselymet, szükség szerint ízesítünk még rajta sóval és borssal, illetve pár csepp citromlével…