A szép, lapos has nyáron igazán fókuszba kerül, főleg a strandon, de a könnyű, lenge ruhákban és pólókban is jobban érezzük magunkat, ha nem gömbölyödik a poci. A táplálkozás és a mozgás együttesen segíthet a lapos has elérésében, de sokszor így sem megy mindig tökéletesen, mégpedig a puffadás miatt. Ennek megszüntetéséhez adunk most pár könnyen betartható és működő tippet!
Vannak, akik hajlamosabbak a puffadásra, erre a kimondottan kellemetlen jelenségre, mások szerencsésebbek, de mindenki tapasztalta már, hogy a legváratlanabb pillanatokban tud lufi nőni az ember hasába, ami nemcsak esztétikailag, de közérzetileg sem kellemes. Hogy ilyen ne fordulhasson elő, érdemes néhány egyszerű dologra odafigyelnünk az étkezésünk kapcsán!
Joghurt minden nap
Köszönhetően a benne lévő értékes baktériumkultúráknak, az erjesztéssel készített közönséges joghurt segít helyreállítani és rendben tartani a bélflórát, így segít megszűntetni a puffadást. Érdemes naponta fogyasztani, lehetőleg natúr formában, esetleg gyümölcsökkel kiegészítve vagy salátára kanalazva öntetként, de nyers zöldségek mellé mártogatósnak is szuper egy kis zöldfűszerrel megbolondítva.
Dobd el a rágót!
A folyamatos rágással és nyeléssel, rengeteg levegő jut a hasba, kellemetlen gázok termelődnek, és felpuffadást okoznak. A friss leheletért pár levélke mentát vagy egy kávészemet jobb elrágcsálni!
Legalább 2 liter víz naponta
A megfelelő folyadékpótlás nagyon fontos nemcsak egész szervezetünk, de a megfelelő emésztés, a tápanyagok felszívődása és a teljes emésztőrendszer megfelelő működésének szempontjából is. Mindig legyen a kezünk ügyében víz, lehet sima csapvíz is, és folyamatosan kortyolgassunk belőle – legalább napi 2 liter lenne az ideális!
Szódabikarbóna élesztő helyett
Azok, akik hajlamosak a felfúvódásra, kerüljék az élesztős kelt tésztákat, és válasszák inkább a sütőporos és szódabikarbónás süteményeket, kenyereket, ezek nem okoznak puffadást, és sokkal könnyebben, gyorsabban emészthetőek az szervezet számára.
Puffadásmentesített hüvelyesek
A különféle hüvelyesek – a babok, lencsék és a csicseriborsó – a kimondottan egészséges, alakbarát, rostokban és fehérjében gazdag alapanyagokhoz tartoznak, de sokan azért kerülik őket, mert felfújnak, puffasztanak. Ha egy kevéske szódabikarbónával főzzük őket, akkor ez a hatás megszűnik, az ízen nem érződik, de akár elő is főzhetjük a beáztatott hüvelyeseket szódabikarbónás vízben, majd leszűrve és leöblítve használhatjuk őket a továbbiakban.