Írd be, mit keresel:

A levendula isteni fűszer, de csak mértékkel – 3 szuper receptötlet

A levendula illatát mindenki imádja, de fűszerként kevesen merik használni, pedig egyes desszertekhez és italokhoz is nagyon jól passzol, de fontos, hogy az intenzív aromájú virágot ugyancsak mértékkel használjuk - így viszont egészen különleges és finom lesz, amit ezzel az értékes virággal fűszerezünk. Jöjjön 3 tipp konyhai felhasználásra!

Cookta - 2018.06.19.
A levendula isteni fűszer, de csak mértékkel – 3 szuper receptötlet

A szépséges mediterrán virág, a levendula fűszerként is felhasználható, de egészen kevés is elég belőle. Ezzel az aromagazdag növénykével kivételesen érdemes visszafogni magunkat, ha nem akarunk a nagyi ruhásszekrényére vagy egy jóféle szappanra emlékeztető étellel vagy itallal előrukkolni, és ugyan ki szeretne… Viszont csipetnyi virággal nagyon jól belecsempészhető a nyár egy-egy gyümölcsös fogásba…

Levendulaszirup

Pár csepp gyümöcssalátába, mascarponekrémbe, a reggeli joghurtba elég belőle, és egészen más ízeket nyer az étel, de egy friss fröccsbe is cseppenthetünk belőle – mennyei!

Hozzávalók:

  • 1 dl víz
  • 2 dl cukor
  • 1 teáskanál friss levendulavirág

Elkészítés: Egy edényben melegíteni kezdjük a vizet, majd hozzáadjuk a cukrot, és folyamatosan kevergetjük, míg elolvad. Ekkor beleszórjuk a levendulavirágot, és 2-3 percig lassan forraljuk. Átszűrjük, és üvegpalackban tároljuk felhasználásig.

Dinnyés-epres frissítő

Hozzávalók:

  • 60 dkg görögdinnye
  • 20 dkg eper
  • 1 dl muskotályos bor
  • 1 teáskanál levendulaszirup – a fenti recept alapján

Elkészítés: A dinnyét felkockázzuk, kimagozzuk, majd összetirmixoljuk a levendulasziruppal és a muskotályos borral. Mély tálba tesszük, hozzáadjuk a megtisztított és cikkekre vágott epret. Összeforgatjuk, ól behűtjük, majd tálaláskor pár szem friss vagy kandírozott levendulaviággal (mindjárt jön a recept) megszórva tálaljuk.

Forrás:
Tihanyi Levendula Manufaktúra

Kandírozott levendula

Hozzávalók:

  • 10-20 szál levendula
  • 1 tojásfehérje
  • 1 evőkanál víz
  • 2 evőkanál finom kristálycukor vagy porcukor

Elkészítés: A tojásfehérjéhez öntjük a vizet, és kissé felverjük. A levendula szárát egy kis rész meghagyásával levágjuk, így meg tudjuk fogni a kandírozáskor. A virágot könnyedén belemártjuk bele a tojásfehérjébe, majd hagyjuk lecsepegni a felesleget. Finoman meghempergetjük a cukorban, majd rácsra vagy sütőpapírra téve napos helyen szárítgatjuk 1-2 órán át, közben néhányszor szitálhatunk rá még cukrot. Ha kellően megszikkadt, üvegbe tesszük, lezárjuk, bármikor használhatjuk desszertek, fagyik, sütik dekorációjaként.

Forrás: Tihanyi Levendula Manufaktúra

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.