A levendula illatát mindenki imádja, de fűszerként kevesen merik használni, pedig egyes desszertekhez és italokhoz is nagyon jól passzol, de fontos, hogy az intenzív aromájú virágot ugyancsak mértékkel használjuk - így viszont egészen különleges és finom lesz, amit ezzel az értékes virággal fűszerezünk. Jöjjön 3 tipp konyhai felhasználásra!
A szépséges mediterrán virág, a levendula fűszerként is felhasználható, de egészen kevés is elég belőle. Ezzel az aromagazdag növénykével kivételesen érdemes visszafogni magunkat, ha nem akarunk a nagyi ruhásszekrényére vagy egy jóféle szappanra emlékeztető étellel vagy itallal előrukkolni, és ugyan ki szeretne… Viszont csipetnyi virággal nagyon jól belecsempészhető a nyár egy-egy gyümölcsös fogásba…
Levendulaszirup
Pár csepp gyümöcssalátába, mascarponekrémbe, a reggeli joghurtba elég belőle, és egészen más ízeket nyer az étel, de egy friss fröccsbe is cseppenthetünk belőle – mennyei!
Hozzávalók:
Elkészítés: Egy edényben melegíteni kezdjük a vizet, majd hozzáadjuk a cukrot, és folyamatosan kevergetjük, míg elolvad. Ekkor beleszórjuk a levendulavirágot, és 2-3 percig lassan forraljuk. Átszűrjük, és üvegpalackban tároljuk felhasználásig.
Dinnyés-epres frissítő
Hozzávalók:
Elkészítés: A dinnyét felkockázzuk, kimagozzuk, majd összetirmixoljuk a levendulasziruppal és a muskotályos borral. Mély tálba tesszük, hozzáadjuk a megtisztított és cikkekre vágott epret. Összeforgatjuk, ól behűtjük, majd tálaláskor pár szem friss vagy kandírozott levendulaviággal (mindjárt jön a recept) megszórva tálaljuk.
Kandírozott levendula
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojásfehérjéhez öntjük a vizet, és kissé felverjük. A levendula szárát egy kis rész meghagyásával levágjuk, így meg tudjuk fogni a kandírozáskor. A virágot könnyedén belemártjuk bele a tojásfehérjébe, majd hagyjuk lecsepegni a felesleget. Finoman meghempergetjük a cukorban, majd rácsra vagy sütőpapírra téve napos helyen szárítgatjuk 1-2 órán át, közben néhányszor szitálhatunk rá még cukrot. Ha kellően megszikkadt, üvegbe tesszük, lezárjuk, bármikor használhatjuk desszertek, fagyik, sütik dekorációjaként.
Forrás: Tihanyi Levendula Manufaktúra