Írd be, mit keresel:

Leálltam a hússal és a tejtermékekkel – egy próba tapasztalatai

Vegának lenni jó, egészséges és környezettudatos, ezt társoldalunk, a Vous.hu szerzője, Klaudia is tudja, amióta életében először evett vega rakott kelt a Váci utca egyik éttermében anyukájával. Azóta viszont sok víz lefolyt a Dunán és - többnyire kényelemből - ő is sokkal több húst evett, mint kellett volna.

Cookta - 2018.06.21.
Leálltam a hússal és a tejtermékekkel – egy próba tapasztalatai

Pár hete viszont évek óta tartó hasfájás, egy dokumentumfilm és egy felháborítóan rossz tojásos reggeli után (ráadásul Budapest egyik legjobbnak kikiáltott kávézójában!) úgy döntött, itt az idő váltani. Azt ugyan nem tudta még, mit fog enni, de azt teljesen biztosan, hogy mit nem. Jöjjenek a saját, személyes tapasztalatai a húsmentes heteiről, de mindenekelőtt áljjon itt néhány tény:

  • A WHO az utóbbi években hivatalosan is felvette a vörös húsokat a rákkeltő anyagok listájára.
  • Magyarországon vezető halálozási okoknak számítanak a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a vastagbélrák, amelyek kialakulására csökken az esély, amint valaki átáll a növényi alapú étkezésre.
  • A vegetáriánusoknak 11, a vegánoknak 19 százalékkal kisebb az esélyük a rákos megbetegedésekre, mint a húst fogyasztóknak.
  • A Föld túl van terhelve és ha ilyen mértékben folytatjuk az állati eredetű ételek fogyasztását, annak súlyos ökológiai következményei lesznek.

Ezzel természetesen nem akarok senkiben sem pánikot kelteni, de van, amivel fontos tisztában lenni: nem muszáj egyik napról a másikra leállni a húsevéssel (én sem tettem), de érdemes azon elgondolkodni, mennyi finom és egészséges alternatíva van. Sajnos tény, hogy még a mai napig nem tudjuk, hol a határ és az étkezés területén is túlfogyasztunk, az orvosok viszont jelenleg heti 4-5 húsmentes napot tartanak ideálisnak.

Úristen, de hát akkor mit lehet enni?! Klaudia válaszait és tapasztalatait itt találjátok >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.