A legegyszerűbb, legolcsóbb és talán az egyik legfinomabb snack a fokhagymás kenyér, ami kerti partin, meccsnézéskor, borozgatáson is mindig garantáltan sikert arat és elfogy az utolsó morzsáig, jól csúszik mellé a bor és a sör is, de egy saláta mellé is nagyon kellemes kísérő. Csak pár alapanyag kell hozzá, de még így is sok a variációs lehetőség - érdemes mindet kipróbálni!
Fokhagymás ropogós kis kenyérlapocskék készen is kaphatóak, de sokkal finomabb, ha otthon készítjük, ebben ráadásul semmi mesterséges nincs, se ízfokozó, se tartósító, frissen sül, igazán egyszerű, ráadásul tényleg filléres, sokkal kiadósabb, mint a bolti változat, ráadásul a magunk ízvilágára hangolhatjuk egy pici csilivel vagy kanálnyi mustárral, esetleg némi sajttal felturbózva.
A legjobb, ha a ropogós fokhagymás sült kenyérkénkhez vékonyabb bagettet vagy kiflit használunk, lehet sima fehér vagy rozsos is, az sem baj, ha nem igazán friss, mert a fokhagymás fűszervaj és a sütő tökéletesen felfrissíti. Mutatunk egy olasz, egy francia és egy sajtimádó változatot, próbáljátok ki mindet, nem fogtok csalódni!
Egyszerű olasz fokhagymás kenyér
Hozzávalók: 1 bagett vagy 2 ciabbata, 10 dkg lágy vaj, 2 gerezd fokhagyma, maréknyi friss bazsalikom, só, bors
Elkészítés: A bazsalikomot finomra vágjuk, a fokhagymát meghámozzuk, lereszeljük. A lágy vajat keverőtálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a bazsalikomot, akár 1-2 evőkanál reszelt parmezánnal is gazdagíthatjuk, összekeverjük. A kenyeret felszeleteljük, megkenjük a fűszervajjal, tepsire tesszük, és 180 fokos sütőbe tolva 10 perc alatt megpirítjuk.
Francia fokhagymás bagett
Hozzávalók: 1 bagett, 10 dkg lágy vaj, 2 gerezd fokhagyma, kis csokor friss petrezselyem, 1 teáskanál dijoni mustár, só, bors
Elkészítés: A petrezselymet finomra vágjuk, a fokhagymát meghámozzuk, lereszeljük. A lágy vajat keverőtálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a mustárt, a fokhagymát és a petrezselymet, összekeverjük. A bagettet 1 centinként bevágjuk, de az alját egyben hagyjuk, majd egy késsel bekenjük fűszervajjal a szeletek közét, kicsit összenyomjuk, sütőpapírba betekerjük, és 180 fokos sütőbe tolva 10 perc alatt ropogósra pirítjuk.
Sajtimádó fokhagymás pirítós
Hozzávalók: 1 bagett, 10 dkg lágy vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál szárított petrezselyen és morzsolt bazsalikom, 10 dkg reszelt sajt, só, bors
Elkészítés: A lágy vajat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a petrezselymet és a bazsalikomot, a emghámozott és lereszelt fokhagymát, sózzuk és borsozzuk, összekeverjük. A bagettet lapjában félbevágjuk, megkenjük a fűszervajjal, megszórjuk egyenletesen a sajttal, sütőpapírral fedett tepsire rakjuk, és 180 fokos sütőben pirulásig sütjük kb. 10-12 perc alatt.