A dorayaki a japánok töltött palacsintája, a tésztája nagyon könnyű, egészen piskótás állagú, nincs benne semmi olyan, ami a számunkra szokatlan vagy beszerezhetetlen lenne, így nagyon ajánljuk, egyedül a tölteléke különlegesebb, de ezt bármire cserélhetjük.
A japán konyha nálunk egyre népszerűbb, az egészséges sushik és nagirik viszik természetesen a főszerepet, a mizo leves is sokaknak ismerős, de a desszertjeiket kevéssé ismerjük. Pedig egyik legnagyobb kedvencük, a dorayaki, a pufi és habkönnyű töltött mini palacsinta azért figyelmet érdemel: isteni finom, olyan puha és könnyű, mint a piskóta, egyszerű és nagyon jól összesimíthatjuk a mi kedvenc töltelékeinkkel, ha a japán változatot kicsit bizarrnak tartjuk.
A pillekönnyű mini palacsintákat a japánok ugyanis édes babkrémmel, úgynevezett ankóval töltik meg, ami az egyik legkedveltebb babjukkal, vöröses-feketés azuki babbal készül, ezt cukorral főzik össze, majd pépesítik. Használhatunk helyette mogyorókrémet, túrót, dzsemet, mákot vagy bármit, amit szeretünk, de a palacsinta alapreceptjét ne hagyjuk ki, mert isteni!
Dorayaki – japán piskótás palacsinta
Hozzávalók kb. 12 palacsintához:
Az anko töltelékhez:
Elkészítés: A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot, és kézi habverővel jó habosra, krémesre, fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a mézet, tovább verjük, majd kb. fél deci vízben elkevert szódabikarbónát öntünk hozzá, és ezzel tovább keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, elkezdjük összekeverni, és annyi vizet adunk hozzá folyamatosan keverve, kanalanként, hogy a palacsintatésztánál sűrűbb, de a piskótatésztánál hígabb tésztát kapjuk.
Egy serpenyőt kikenünk olajjal, tűzre tesszük, és ha már átforrósodott, 2 evőkanálnyi adagokat merünk belőle a serpenyőbe, kb. 2 perc után, amikor buborékok-lukacskák jelennek meg a tészta tetején, egy lapáttal alányúlunk, és határozott mozdulattal megfordítjuk, és még 1-2 perc alatt készre sütjük.
Ízlés szerinti krémmel, lekvárral, feltéttel tálalhatjuk, ha valaki az édes babkrémmel kóstolná meg, az eredeti japán szokások szerint, akkor 20 dkg azuki babot 1 éjszakára vízbe áztatunk, majd leszűrjük, és egymás után kétszer bő vízben felforraljuk, majd leszűrjük, végül 7,5 dl vízzel feltesszük főni, és csipet sóval 50-60 perc alatt teljesen puhára főzzük. Leszűrjük, visszatesszük a lábasba, hozzáadjuk a cukrot, és folyamatos kevergetés mellett 15 percet még főzzük-pároljuk a karamellizálódó cukorral, majd botmixerrel pépesítjük, és ezzel töltjük meg kettesével a japán piskótás jellegű palacsintákat.