Írd be, mit keresel:

Egyszerűen nagyszerű: áfonyás-ricottás pufi palacsinta

Nagyon egyszerűen elkészíthető és álomfinom ez a ricottás palacsinta, a pillekönnyű és légies tésztában megbújó áfonyaszemek édesre sülnek benne, csábítóan finom, akár ráérős reggelire, akár uzsonnára sütjük, igazán hálás darab, mert gyors és könnyű a tésztával dolgozni.

Cookta - 2018.07.02.
Egyszerűen nagyszerű: áfonyás-ricottás pufi palacsinta

A nyár szerencsére elkényesztet minkt a különféle bogyósokkal, amelyek közül talán az áfonya a legújabb kedvenc. Már egy maréknyi is teljesen feldob egy-egy reggelit vagy desszertet, legyen az turmix, zabkása, muffin vagy sajttorta, de ezt az amúgyis tökéletes ricottás palacsintát is tagadhatatlanul új szintre emeli.

A ricottás pufi palacsintát azoknak is ajánljuk, akik amúgy nem annyira kedvelik a masszívabb, tömörebb amerikai palacsintát, mert a krémes ricottától egészen könnyű és puha a tésztája, ez a tejtermék, ami tejsavóból készül, sokkal lágyabb és édesebb, mint a mi túrónk, egyáltalán nem darabos vagy szemcsés, és tökéletesen elkeveredik a tésztában, egy kis citromhéjjal és vaníliával ízesítve pedig igazán álomfinom. Aki teheti, mindenképpen próbálja ki áfonyával, persze a natúr változat sem rossz, de akár készíthető más gyümölccsel is – vékony karikára vágott banánnal, málnával vagy keskeny cikkekre vágott őszibarackkal, nektarinnal…

Áfonyás-ricottás pufi palacsinta

Hozzávalók kb. 8 palacsintához:

  • 2 tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 25 dkg ricotta
  • 1,5 dl tej
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 12,5 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • áfonya ízlés szerint
  • kevés vaj a sütéshez
  • méz vagy juharszirup a tálaláshoz

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket csipetnyi sóval nem túl kemény, inkább lágyabb habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk, a ricottát, a tejet, a reszelt citromhéjat és a vaníliát, és simára keverjük, majd a sütőporral elkevert lisztet is hozzáadva csomómentesre dolgozzuk, végül a tojáshabot is hozzákanalazzuk, és egy spatulával finoman összeforgatjuk.

Egy serpenyőt felforrósítunk, teáskanálnyi vajat olvasztunk benne, majd a ricottás masszából 2 evőkanálnyi adagokat porciózunk bele, hagyjuk elterülni, megpotyogtatjuk áfonyával, és 2-3 percet sütjük, amíg a sütőportóól buborékok jelennekmeg a tetején, az alja pedig szép aranyszínűre sül. Lapáttal alányúlunk, megfordítjuk, és a másikoldalát is 2-3 perc alatt megsütjük.

Tálaláskor megszórhatjuk még extra áfonyával, és ízlés szerint mézet, juharszirupot, joghurtot kínálhatunk hozzá öntetként.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.