Nagyon egyszerűen elkészíthető és álomfinom ez a ricottás palacsinta, a pillekönnyű és légies tésztában megbújó áfonyaszemek édesre sülnek benne, csábítóan finom, akár ráérős reggelire, akár uzsonnára sütjük, igazán hálás darab, mert gyors és könnyű a tésztával dolgozni.
A nyár szerencsére elkényesztet minkt a különféle bogyósokkal, amelyek közül talán az áfonya a legújabb kedvenc. Már egy maréknyi is teljesen feldob egy-egy reggelit vagy desszertet, legyen az turmix, zabkása, muffin vagy sajttorta, de ezt az amúgyis tökéletes ricottás palacsintát is tagadhatatlanul új szintre emeli.
A ricottás pufi palacsintát azoknak is ajánljuk, akik amúgy nem annyira kedvelik a masszívabb, tömörebb amerikai palacsintát, mert a krémes ricottától egészen könnyű és puha a tésztája, ez a tejtermék, ami tejsavóból készül, sokkal lágyabb és édesebb, mint a mi túrónk, egyáltalán nem darabos vagy szemcsés, és tökéletesen elkeveredik a tésztában, egy kis citromhéjjal és vaníliával ízesítve pedig igazán álomfinom. Aki teheti, mindenképpen próbálja ki áfonyával, persze a natúr változat sem rossz, de akár készíthető más gyümölccsel is – vékony karikára vágott banánnal, málnával vagy keskeny cikkekre vágott őszibarackkal, nektarinnal…
Áfonyás-ricottás pufi palacsinta
Hozzávalók kb. 8 palacsintához:
Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket csipetnyi sóval nem túl kemény, inkább lágyabb habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk, a ricottát, a tejet, a reszelt citromhéjat és a vaníliát, és simára keverjük, majd a sütőporral elkevert lisztet is hozzáadva csomómentesre dolgozzuk, végül a tojáshabot is hozzákanalazzuk, és egy spatulával finoman összeforgatjuk.
Egy serpenyőt felforrósítunk, teáskanálnyi vajat olvasztunk benne, majd a ricottás masszából 2 evőkanálnyi adagokat porciózunk bele, hagyjuk elterülni, megpotyogtatjuk áfonyával, és 2-3 percet sütjük, amíg a sütőportóól buborékok jelennekmeg a tetején, az alja pedig szép aranyszínűre sül. Lapáttal alányúlunk, megfordítjuk, és a másikoldalát is 2-3 perc alatt megsütjük.
Tálaláskor megszórhatjuk még extra áfonyával, és ízlés szerint mézet, juharszirupot, joghurtot kínálhatunk hozzá öntetként.