A nyári kerti partik legnagyobb sikere évek óta a grill, és hajlamosak vagyunk a bográcsozást mellőzni. Pedig csirkével elég gyorsan és igazán isteni fogást készíthetünk, amolyan minden ujjat megnyalósat...
A bográcsozás meghitt, minden egyben készül, és ha nem akarunk túl hosszan pepecselni vele, mert az együttlét fontosabb, akkor tökéletes választás a csirke.
Gondoltam, ha ilyen egyszerű az alapanyag, akkor amit készítek belőle, az olyan legyen, amit még sokáig megemlegetnek (jó értelemben persze). Azt hiszem, sikerült. És biztos vagyok benne, hogy a bográcsban sütés tette teljessé az ízeket, így ha van rá lehetőségetek, mindenképpen így készítsétek!
Bográcsos csirkepörkölt minden jóval
Hozzávalók 6-8 főre:
Elkészítés: A hagymát durvára, a gombát szeletekre vágjuk, a paradicsomot és a paprikát felkockázzuk. A csirkemájat falatnyira daraboljuk. A szárnyak harmadik, apró részét lecsípjük, félretesszük levesbe vagy a kis kedvenceknek. A csirkecombokat a forgóknál elvágjuk, ha tudjuk, még kettőbe vesszük (én bárddal szoktam csontostul kettévágni).
A bográcsot a tűz fölé tesszük, mikor forró az alja, mehet bele a zsír. Olvadás után mehet hozzá a hagyma, a paprika és a paradicsom. Kicsit megsózzuk, nagyon megborsozzuk, többször megkeverve szinte pépesre pirítjuk. A végén belekeverjük a gombát, kicsit átsütjük.
Hozzászórjuk a pirospaprikát, a majorannát, hozzátesszük a csirkedarabokat. Fakanállal átforgatjuk, majd annyi alaplevet vagy vizet adunk hozzá, hogy ne lepje el teljesen. Ismét megsózzuk, megborsozzuk, nagy láng felett kb. 30 percig főzzük, míg a hús szinte leomlik a csontról, közben párszor átkeverjük.
Mehet hozzá a csirkemáj is, ezzel még pontosan 5 percig főzzük, majd megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, aztán levesszük a tűzről.
Nokedlivel vagy főtt krumplival és savanyúsággal tálaljuk.