Írd be, mit keresel:

Júliusi kihívás: palackmentesen, kulaccsal!

Július 3. a nemzetközi Műanyagzacskómentes Világnap, és évek óta több kezdeményezés szerveződik júliusra a műanyagmentesség jegyében. Idén a Felelős Gasztrohős arra buzdít, hogy júliusban (is) felejtsük el a PET palackokat, szerezzünk be egy menő kulacsot, és fogyasszunk csapvizet, még spórolunk is vele. A kezdeményezéshez több étterem is csatlakozott, ahol egész hónapban ingyen feltöltik a kulacsainkat!

Cookta - 2018.07.03.
Júliusi kihívás: palackmentesen, kulaccsal!

Ma már a csapból is műanyag folyik – sajnos nem csak átvitt értelemben, hanem szó szerint is. Minden nap hallunk valami új hírt: már az Antarktiszon is megjelentek a mikroműanyagok, lassan az állatok fő élelmiszerforrása a műanyag lesz, a tengerek tele vannak plasztikszigetekkel, és már nincs olyan hal, amelyikben ne lehetne plasztikot találni. Persze felmerülhet a kérdés, hogy mi történhetett, hogy hirtelen ennyire elszennyeztük a Földet műanyagokkal, miért most kattant rá mindenki a témára. A szomorú igazság viszont az, hogy ez a probléma már nagyon rég jelen van, de valamiért csak most kezdünk el vele foglalkozni.

A szennyezés nem csak a tengereket illeti, Magyarországon is sajnos rettenetes állapotokat találunk: a tiszai PET Kupa 3 napja alatt simán összegyűlt 1200 zsák szemét, ráadásul vizsgálatok mutatták ki a mikroműanyag szennyezést. Minden egyes alkalommal, amikor köztéri kukába dobjuk a szemeted, megvan az esélye, hogy az kikerül onnan (szél vagy élőlények által), és bekerül a talajba vagy vizekbe. Azonban nem a hulladék megfelelő elhelyezésében és kezelésében kell keresni a probléma megoldását, hanem a hulladék keletkezésének megelőzésében.

Forrás:
Gasztrohos.hu

Nem véletlen, hogy már Európai Uniós szinten folynak a tárgyalások az egyszer használatos műanyagok visszaszorítása érdekében, és egyre több országban tiltják be pl. a műanyag zacskókat. A vállalatok között is egyre több vállalást látunk a műanyagok visszaszorítása érdekében, de érdemes ezeket is fenntartásokkal kezelni. A műanyagokkal nem az a fő gond, hogy most megújuló vagy nem megújuló forrásokból készülnek. Ez is fontos szempont, de a növényi alapú anyagok előállításának is van környezetterhelése. Sokkal lényegesebb kérdés, hogy milyen célra és milyen hosszú élettartamra tervezzük tárgyainkat.

Nem kell démonizálni a műanyagot, nagyon sok hasznos felhasználási módja van, azonban nem mindegy, hogy milyen. Legyen tartós és többször felhasználható, javítható, készüljön újrahasznosított és újrahasznosítható alapanyagokból és/vagy megújuló forrásokból, és ne tartalmazzon egészségre és környezetre káros vegyületeket.

Emiatt van nagy szükség az egyéni kezdeményezésekre, hiszen már ma nagyon sok mindent tehetünk a műanyagszennyezés visszaszorítása érdekében. Ezért jött létre a nemzetközi Műanyagmentes Július kezdeményezés, hogy jó gyakorlatokat, könnyen megvalósítható tippeket mutasson be a lakosság számára. Hazánkban a Humusz Szövetség, a Felelős Gasztrohős Alapítvány és a Refill kezdeményezés arra buzdít mindenkit, hogy júliusban (és természetesen az év többi napján is) felejtse el a PET palackokat, és szerezzen be többször felhasználható kulacsokat, és azokat töltse meg újra, meg újra és újra! A Refill adatbázisa segít megtalálni azokat a helyeket, ahol örömmel újratöltik kulacsodat.

A palackmentes júliusi kihívásról, a csatlakozó éttermekről további tudnivalókat itt találtok >>

Forrás: Felelős Gasztrohős

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.