Írd be, mit keresel:

Így válassz tökéletes alapanyagot – 5 profi tipp

A finom étel alapja jó alapanyag – ezt gyakran halljuk éttermek kapcsán, de az otthoni főzésnek is ez az aranyszabálya. Ahhoz azonban, hogy kiválasszuk a legjobb hozzávalókat, nem árt tudatosnak és körültekintőnek lennünk. A McDonald’s éttermeit is alapanyaggal ellátó profi hazai termelők most segítenek, hogy ne legyünk gondban a boltokban vagy a piacokon, ha zöldséget, tojást vagy húst vásárolnánk.  

Cookta - 2018.07.07.
Így válassz tökéletes alapanyagot – 5 profi tipp

1. Húsnál bízz a szimatodban!

Ha friss marhahúsra van szükségünk, akkor ügyeljünk rá, hogy élénkvörös színű húst válasszunk. Mivel a friss és kevésbé friss árunak egyaránt jellegzetes, könnyen megkülönböztethető aromája van, a hagyományos húsboltokban, hentesnél vagy a piacokon akár meg is szagolhatjuk a húst. Ha az árus ezt nem engedi, az már önmagában árulkodó lehet.

Forrás:
McDonald's

2. A saláta legyen friss és ress!

A saláta rendkívül kényes, gyorsan romló termék, így a boltban kiemelten fontos, hogy a frissességet ellenőrizzük. A saláta hűtve szállítandó áru, a fonnyadt levelekről ezért ránézésre is könnyen észrevehetjük, ha a hűtés a beszerzési folyamat során bárhol megszakadt, és a termék romlásnak, fonnyadásnak indult. Ha vizesedések láthatóak a csomagolt zöldségen, és a saláta torzsájának vágási felülete elszíneződött, hiába van még esetleg több nap hátra a szavatossági időből, nem érdemes megvásárolni. Ezzel szemben nyugodtan betehetjük a kosárba a lejárathoz közeli terméket, ha látjuk rajta, hogy még friss, mert megfelelően szállították és tárolták.

Forrás:
McDonald's

3.  Paradicsomi állapotok: piros, sárga, kicsi, nagy

Koktél-, sárga- vagy zöldparadicsom: egyre többféle típussal találkozhatunk a boltokban, piacokon. Első ránézésre nehéz arra következtetni, hogy az adott formájú és színű paradicsomtól milyen ízt várhatunk és melyik ételhez illik, de az biztos, hogy igazán jó ízű az érettség tökéletes fokán lévő termés lesz. Érdemes figyelni, hogy milyen fajtájú paradicsomot választunk, mert ha egy típus íze megtetszik, később könnyebb lesz a polcokon újra megtalálni.

Forrás:
McDonald's

4. A tojásnál legyünk profi kódfejtők!

A magyar tojást a HU jelzésről ismerhetjük fel, míg a kód első száma a tyúkok életkörülményeibe avat be. A 3-as jelöli a kedvezőbb ára miatt Magyarországon legkeresettebbnek számító ketreces tojást. Ha fontos számunkra a tyúkok jólléte, a Mekihez hasonlóan válasszuk inkább a 2-es kóddal jelölt mélyalmos tojást, vagy a szabad tartásból (1), illetve ökológiai gazdálkodásból (0) származó terméket.

Forrás:
McDonald's

5. Tároljunk ügyesen!

A tökéletes alapanyagok kiválasztása után az sem mindegy, hogyan tároljuk őket, vagy visszük haza.

  • Nyáron a húst ne szállítsuk forró autóban hűtőtáska nélkül, ellenkező esetben napokkal is lerövidülhet a szavatossági idő. Otthon a húst mindig a hűtőszekrény alsó, leghidegebb részében tároljuk.
  • A saláta esetében is ügyelni kell a gondos hűtésre, hogy az élvezeti értéke sokáig megmaradhasson. A műanyag tasakon érdemes kicsi rést nyitni, és így helyezni a hűtőbe a csomagot, ezzel elkerülhető a saláta vizesedése.
  • A tojást a közhiedelemmel ellentétben nem kell hűtőben tárolni, hiszen saját kiváló biológiai védőmechanizmusainak köszönhetően közel egy hónapot szobahőmérsékleten is kitűnően eláll. A már feltört tojást persze azonnal tegyük a hűtőszekrénybe, és használjuk fel minél hamarabb.

A magyar termelők évente több mint 1000 tonna salátával és zöldséggel, 600-800 tonna marhahússal és közel 2 millió darab tojással látják el a hazai és régiós McDonald’s-éttermeket.

Forrás: McDonald’s

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.