A gluténmentes kenyérpótlók többnyire elég borsos áron kelletik magukat a boltok polcain, pedig a tortillát, a mexikói laposkenyeret otthon fillérekből és pofonegyszerűen elkészíthetjük magunk is. A kukoricaliszt az egyik legolcsóbban beszerezhető gluténmentes lisztváltozat, mondjuk érdemes megbízható forrásból beszerezni, ha tényleg fontos szempont a gluténmentesség, de a kukoricás tortillát mindenkinek ajánljuk, mert isteni és pofonegyszerű!
Kenyér vagy pita helyett, tekercsnek vagy csipsznek, quesadillához is szuper a tortillalap, amit készen is megvásárolhatunk, de jóval kiadósabb és nem sokkal bonyolultabb, ha magunk készítjük. A boltokban leginkább búzalisztes változatokkal találkozunk, a gluténmentes és egészen más ízű kukoricás tortilla már nehezebben beszerezhető, viszont fő alapanyaga, a kukoricaliszt szinte minde szuper- és hipermarketben igazán jó áron megtalálható, a laposkenyerek elkészítése pedig igazán egyszerű.
A kukoricaliszt gluténmentes, így sokkal kevésbé ruganyos tészta készíthető vele, mint a hagyományos liszttel megszokhattuk, de azért nem ördöngösség, és egy kis trükkel nem is kell hagyományosan nyújtani. A tészta könnyebben törik, morzsálódik, de ez normális, éppen ezért a mexikóiak egy jó kis módszert kitaláltak, hogy könnyebben tudjanak vele dolgozni. Ez nem más, mint a tortilla-lapító, amit mi persze nem tudunk otthonra csak úgy beszerezni, de nincs is rá igazán szükség: két sütőpapír és egy serpenyő is megteszi… Ráadásul vicces is a művelet, és tényleg hatékony!
Kukoricás tortillalapok
Hozzávalók kb. 6 tortillához:
Elkészítés: A kukoricalisztet egy keverőtálba tesszük, sózzuk, összekeverjük, hozzáöntjük a víz 2/3 részét, és elkezdjük kézzel összedolgozni. Folyamatosan adjuk hozzá a maradék vizet, míg a tészta összeáll, gyurmás állagú lesz – ne várjuk, hogy ruganyossá váljon, nem fog, de a lényeg, hogy formázható legyen. 10 percet pihentetjük.
A tésztából 6-7 egyforma gombócot készítünk, egy darab sütőpapírt kiterítünk, rárakunk egy gombóckát, kissé lenyomjuk a tenyerünkkel, majd egy másik sütőpapírt ráterítünk, és egy nagyobb serpenyőt ráteszünk, tenyérrel lenyomjunk, amíg a tészta vékonyra lelapul.
Egy serpenyőt felforrósítunk szárazon, és a tésztalapokat oldalanként 2-2 perc alatt megsütjük, amíg barnás, pirultabb foltok megjelennek rajta. Tányérra vagy deszkára tesszük, konyharuhával leterítjük, hogy felpuhuljon és melegen maradjon, míg a többi tortillát kisütjük.
Azon melegében fogyasztjuk mártogatóssal, szendvicskrémmel, töltve vagy saláta mellé…