Írd be, mit keresel:

5 fontos dolog az egészséges, alakbarát táplálkozásért

A nyár igazán ideális időszak az alakbarát, egészségesebb táplálkozásra, a rengeteg friss zöldség és gyümölcs lendületet adhat a kissé tudatosabb főzéshez és étkezéshez. Ha pedig még néhány apróságra odafigyelünk, és a konyhában rutinná tesszük, akkor nyert ügyünk van!

Cookta - 2018.07.10.
5 fontos dolog az egészséges, alakbarát táplálkozásért

Persze nem nyulak vagyunk, hogy csak zöldségeket együnk, szükségünk van gabonafélékre, fehérjére, jóféle zsírokra, de nem mindegy, mit választunk, ahogy az sem, hogyan készítjük el őket.

Milyen gabonákat válasszunk?

Dietetikusok szerint a gabonafélék fontos részét kell képezzék étrendünknek, mégpedig napi átlag 15 dkg főtt gabonaféle javallott. Válasszuk a rizst, a kölest, a quinoát, de nagyon jó a kukoricadara, vagyis puliszka, vagy akár a hajdina is. Ezek megpárolva, zöldséges szósszal tálalva, esetleg egy wokban vagy serpenyőben zölségekkel összepirítva gyorsan és egyszerűen elkészíthetőek, de süthetünk belőlük lepénykéket is, avokádókrémmel, hummusszal vagy padlizsánkrémmel ezek is isteniek. A gabonafélékhez tartozik természetesen a tészta és a kenyér is – a tésztákból érdemes a durum változatot vagy félbarnát preferálni, a kenyerek közül pedig a teljes kiőrlésű és a tönkölylisztes pékáruk a legjobbak a szervezetnek.

Mexikói mindenmentes quinoasaláta >>

Milyen zöldséget és hogyan?

A legjobb, ha a szezonális és helyi zöldségeket résezsítjük előnyben, ezek a legfrissebbek, nem utaznak sokat, így magunknak és a környezetünknek is ezek a legjobbak. A szakemberek napi 70 dkg napi zöldséget javasolnak, de ezt azért nem kell szigorúan vennünk, hiszen merőben más súlya van a zöldsalátának és mondjuk egy hatalmas víztartalmú uborkának, paradicsomnak… A lényeg, hogy lehetőleg sokat fogyasszunk belőlük nyersen, ha pedig sütve-főzve készítenénk, akkor pároljuk vagy wokban, serpenyőben pirítsuk, lehetőleg roppanósra, vagy készítsünk belőlük krémleveseket, amelyek a folyadékpótlásban is segítenek.

Paradicsomos zöldbabsaláta >>

Hüvelyeseket nyáron is!

A csicseriborsó, a babfélék és a lencse nyáron is nagyon jó és hasznos alapanyag az egészséges táplálkozásban, kiválthatjuk vele az állati fehérjék egy részét, sokkal olcsóbban, ráadásul mindenféle zöldségekkel kombinálva izgalmas és laktató, de alakbarát salátákat készíthetünk belőlük.

Babfasírt salátával, avokádókrémmel >>

Milyen húst, halat fehérjét válasszunk?

A kevesebb hús egészségünk és környezetünk miatt is döntés, de a fehérjebevitelre mindenképpen érdemes figyelni, mert a szervezetnek szüksége van rá. A húsok közül szakemberek a fehér húsokat – csirke, pulyka, nyúl – javasolják, vörös húst hetente legfeljebb egyszer, halat pedig ajánlatos heti két alkalommal fogyasztani, ez lehet sovány tengeri vagy édesvízi hal, de akár tonhal, szardínia, makréla is.

Caesar-saláta grillezett csirkével, szuperkrémes öntettel >>

Az olaj is fontos!

Az olajat az elmúlt években rendesen démoizálták, és esküdt ellenségnek állították be, de még a diétás étrendben is helye van. Dietetikusok szerint napi 25 gramm szükséges az egészséges szervezetnek, ami nagyjából 4 evőkanálnyinak felel meg. A legjobb, ha nyersen sajtolt olívaolajat választunk, főzéshez, sütéshez pedig kókuszzsírt.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.