A csirkecomb nálunk olyan, mint a leveles tészta, vagyis mindig megtalálható a fagyasztóban. Annyira jól alakítható és fűszerezhető, és pár kevésbé használatos, de egyszerű alapanyaggal újszerű fogást készíthetünk bekőle.
A csirke és a gomba sokaknál gyakori alapanyag a konyhában, a gersli, vagyis az árpagyöngy kevésbé, pedig nagyon finom, olcsó, én kifejezetten szeretem a ruganyos állagát, és ezzel az egyszerű alapanyaggal szuperül színesíthetjük a repertoárt.
A csirkecombot most tejszínes gombaraguval készítettem, a körete egy kis snidlinggel felturbózott árpagyöngy lett, egyszerű, de mégis kicsit más, nálunk nagy sikere volt.
Sült csirkecomb tejszínes gombaraguval, snidlinges gerslivel
Hozzávalók 4 főre:
Elkészítés: Egy kis lábasba 2 evőkanál olívaolajat öntünk, kicsit megfuttatjuk rajta a snidlinget. Ráöntjük a gerslit, összekeverjük, felöntjük kb. dupla mennyiségű vízzel, megsózzuk. Fedő alatt puhára főzzük, addigra a nedvességnek is el kell fogynia (ha nyers maradna, akkor pótoljuk a vizet). Hozzákeverjük a vajat, fogyasztásig lefedve tartjuk.
A csirkecombokat a csontnál hosszában mindkét oldalon bevágjuk, mintha ki akarnánk csontozni. De a végeket nem vágjuk körbe, csak kicsit széthúzzuk a húst, hogy könnyebben meg tudjon sülni. Minden oldalukon sózzuk, borsozzuk.
Egy serpenyőbe 4 evőkanál olívaolajat öntünk. A combok mindkét oldalát alacsony lángon, többször megforgatva készre sütjük, félretesszük.
Ebbe a serpenyőbe dobjuk az apróra vágott hagymát. Mikor megfonnyadt, mehet rá a felszeletelt gomba. Párat keverünk rajta és felöntjük a borral. Nagy lángon elforraljuk, végül beleöntjük a tejszínt. Megsózzuk, borsozzuk, összeforraljuk a mártást. Visszatesszük bele a csirkecombokat, átmelegítjük, kicsit összefőzzük.
Tálaláskor egy adag gerslit tányérra szedünk, mellétesszük a csirkecombot, a gombaraguval körítjük.