Írd be, mit keresel:

10 fontos tipp, ami segít a jobb és egészségesebb mindennapokban

Az ideális testsúly megszerzése és megtartása tudatos táplálkozással és rendszeres mozgással érhető el, de nem kell feltétlenül spártai dolgokra gondolnunk. Az édességek csábítása, néha-néha egy kis lazulás belefér, ha a néhány fontos alapelvre odafigyelünk - ezeket gyűjtöttük össze.

Cookta - 2018.07.13.
10 fontos tipp, ami segít a jobb és egészségesebb mindennapokban

Nem a legjobb megoldás, ha időről időre pánikszerű diétába kezdünk, a szervezetünk nem igazán érti, mi történik ilyenkor, és a drasztikus megvonások, fogyókúrák után kompenzál, és máris beindul a jojó-effektus. Sokkal célszerűbb, ha néhány szabályt alapvetésnek tekintünk, és a napi rutin részévé tesszük, így nemcsak karcsúbbak, de egészségesebbek és kiegyensúlyozottak leszünk…

1. Mindenekelőtt jegyezzük meg az úgynevezett 5:2 szabályt, amit a WHO – vagyis az Egészségügyi Világszervezet – javasol, ez napi 5 zöldséget és 2 gyümölcsöt jelent, ha nem is egészet, nyilván dinnyét és karfiolt nem darabszámra érdemes számolni, inkább 1-1 adagot, ami kb. 15-20 dkg-ot jelent.

2. Lehetőség szerint válasszuk a teljes kiőrlésű gabonákat, pékárukat, ezek több rostot tartalmaznak, jobban eltelítenek, laktatnak, ráadásul az anyagcserénket is segítik.

3. A víz sokkal fontosabb, mint amennyire hajlamosak vagyunk róla elfeledkezni. Egyrészt hidratál, másrészt segíti az anyagcserét és a vérkeringés, nőknek 2 liter, férfiaknak 2,5 liter az ajánlott napi adag, de ha sportolunk vagy melegebb van az átlagnál, akkor ehhez hangoltan érdemes növelni a mennyiséget.

4. Kevesebbet, de többször együnk – így a vércukor szintje nagyjából egyenletes lesz, kevésbé leszünk fáradékonyak és falánkak! Az ideális az, ha kb. 3 óránként eszünk kisebb vagy kicsit tartamasabb ételeket.

5. Soha ne hagyjuk ki a reggelit, a napindító egészséges étkezés az éjszakai alvás és ételmentesség után energiát ad a szervezetnek és az agynak, és a kutatások szerint a hízástól is megóv, mert ha reggel eszünk, délelőtt és a nap folyamán kevésbé hajlunk a nassolásra.

6. Érdemes alaposan és hosszan megrágni az ételt, vagyis nem falni és rágatlanul gyorsan befalni az ételt, mert az emésztés már a szájban kezdődik – a jól megrágott ételt könnyebben emészti a gyomor, ráadásul a nyál is segít ebben, amivel a hosszabb rágás során jobban elkeveredik – bocs, de ez az igazság -, ráadásul ha lassabban eszünk, hamarabb érezzük a telítettséget.

7. A rendszeres mozgást is érdemes napi rutinná tenni: a WHO javaslata szerint heti 5 alkalommal ajánlatos 30 perc aktív mozgást beillesztenünk a menetrendbe, ez lehet úszás, biciklizés, tánc, edzés, de akár egy lendületesebb séta, gyaloglás is megteszi.

8. Rengeteg felesleges cukrot fogyasztunk, amit mindenképpen érdemes csökkenteni, ami nem azt jelenti, hogy minden édességről le kellene mondanunk, néha igenis lehet és szabad nassolni, sütizni, de a WHO szerint napi 5 dkg ajánlott napi maximális mennyiségként egy 2000 kalóriás napi étrend esetén.

9. Lehetőség szerint kerüljük a feldolgozott, kész és félkész ételeket, ezek rengeteg rejtett cukrot, zsír és különféle adalékokat tartalmazhatnak. Néha rendelhetünk, csalhatunk picit, de mindig jobb a friss és tiszta alapanyagokból készített étel.

10. Figyeljünk a sóra, mert gyakran indokolatlanul sokat használunk belőle. Az ételt pici só mellett sok zöldfűszerrel, magokkal, minőségi olívaolajjal vagy citromlével, balzsamecettel is ízesíthetük, és máris kevesebb só kell az élvezetes és egészséges ételhez!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.