Írd be, mit keresel:

Focaccia – a lepénykenyér, ami mindig sikert arat

Az olaszok lepénykenyere, a focaccia az egyike legegyszerűbb ételeknek, pár hozzávaló kell csak hozzá, mégis abbahagyhatatlanul finom a tésztája már önmagában is, ezzel-azzal megpakolva pedig tovább fokozhatjuk az élvezeteket. Rusztikus, jól variálható és mindig garantált sikert arat...

Cookta - 2018.07.15.
Focaccia – a lepénykenyér, ami mindig sikert arat

A kelt tészta varázslatos dolog, nyáron pedig kimondottan élvezetes és látványos a készítése, olyan szépen megkel a langymeleg időben. A focaccia (ejtsd: fokáccsá) hasonlít a pizzára, de kissé magasabb a tésztája, a víz mellett tej és egy kis olívaolaj is kerül bele, illetve némi búzadara is, ettől kicsit más a textúrája, és jellegzetessége, hogy a tepsibe csak bele kell lapogatni, majd olajos kézzel, finom érintésekkel elegyengetni, és ujjbeggyel rusztikus kis lyukakat nyomkodni bele.

A leginkább előételként vagy snackként népszerű focaccia millió változatban létezik, a tetejére kerülhet egyszerűen csak nagyszemű tengeri só és olívaolaj, de gyakran fűszerezik rozmaringgal, oregánóval, gazdagítják olajbogyóval, hagymával, aszalt vagy koktélparadicsommal, szardellával, kapribogyóval, sőt olykor ricottát vagy friss kecskesajtot is morzsolnak rá, igazából mindent elbír, amit szeretünk, de nem érdemes túlzásba esni, ennek a csodás kis kelt lepénynek éppen az egyszerűsége a nagyszerűsége.

Rozmaringos focaccia paradicsommal

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg búzadara
  • 2,5 dl meleg víz
  • 2,5 dl tej
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 teáskanál méz
  • 2 evőkanál olívaolaj + a tetejére

A tetejére:

  • 2 ág rozmaring
  • 1 evőkanál pesto
  • maréknyi koktélparadicsom
  • 10 dkg friss kecskesajt

Elkészítés: A meleg vizet és a tejet egy keverőtálba öntjük, hozzáadunk 1 teáskanál mézet és a szárított élesztőt, összekeverjük, és 10 percet pihenni hagyjuk, hogy az élesztő beinduljon. Hozzáöntjük a lisztet, a búzadarát, 2 evőkanál olívaolajat és a sót, és elektromos robotgép dagasztó karjával 10-12 perc alatt sima, ruganyos tésztává dolgozzuk, majd letakarjuk, és langyos helyen 1 órát kelesztjük, míg duplájára nő a tészta.

Egy nagyobb – kb. 26×38 centis – tepsire sütőpapírt terítünk, ráöntjük a tésztát, olajos kézzel átdolgozás nélkül ellapogatjuk, hogy teljesen kitöltse a tepsit, ujjbeggyel mélyedéseket nyomunk bele, majd az egészet meglocsoljuk 2-3 evőkanál olívaolaj és 1 evőkanál pesto keverékével, ecsettel vagy kézzel finoman elkenjük, és még 20 percet kelni hagyjuk.

Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük, a koktélparadicsomokat félbevágjuk, a rozmaringágról lehúzzuk a leveleket.

A megkelt tésztát kirakjuk a paradicsommal, rászórjuk a rozmaringot, durva szemű sóval meghintjük, és a forró sütőbe tolva légkeverés mellett kb. 20 perc alatt szép aranyszínűre sütjük. A sütőből kivéve rámorzsoljuk a kecskesajtot, majd a sütőpapír segítségével rácsra tesszük, hogy az alja ne fülledjen be és ropogós maradjon, majd ízlés szerint szeletekre vagy cikkekre vágjuk, és melegen, langyosan, hidegen kínáljuk – mindenhogyan finom!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.