Írd be, mit keresel:

Shawarma – egzotikus gyros csirkével

A shawarma a közel-keleti régiók fantasztikusan finom és fűszeres húsos fogása, a gyroshoz hasonlóan sütik óriási nyárson, ha étteremben vagy büfében készül, de otthon persze serpenyőben is megsüthetjük, és tegyük is, mert isteni, kiadós és nagyon egyszerű!

Cookta - 2018.07.18.
Shawarma – egzotikus gyros csirkével

A shawarma az egyik legnépszerűbb street food étel a Közel-Keleten, lényegében fűszeres pácolt hús óriási forgó nyársra húzva, majd ahogy sül, úgy vágják le a szaftos, pirult részeket, és tekerik lapos lepénykenyérbe salátával, friss zöldekkel, humusszal együtt, vagyis a gyros közeli rokona. Leggyakrabban csirkéből készül, és a különleges fűszerezése teszi ellenállhatatlanná.

Ennek a húsnak a páca lehet olajos vagy joghurtos is, ez utóbbinak nagy előnye, hogy a joghurt savasságától még omlósabb és szaftosabb lesz a sovány hús, és gazdagon fűszerezik korianderrel, fokhagymával, kurkumával, római köménnyel, olykor kardamom, fahéj és szegfűbors is kerül bele, és persze hangolható kicsit csípősre s csilivel vagy Cayenne-borssal. Minimális munkával maximális ízkavalkád, egészséges és kiadós, szívből ajánljuk!

Shawarma csirkével

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkecombfilé
  • 1,5 dl görög joghurt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál őrölt kurkuma
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 kávéskanál Cayenne-bors (elhagyható, ha nem szeretjük a csípőset)
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
  • pita, saláta és friss zöldségek a tálaláshoz

Elkészítés: A csirkecombfilét 3-4 centis darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A görög joghurtot egy tálba tesszük, hozzáasjuk a zúzott fokhagymát, a koriandert, a római köményt, a kurkumát és a pirospaprikát, kicsit sózzuk, alaposan összeforgatjuk, majd fóliával letakarva egy éjszakára, de legalább fél órára a hűtőbe tesszük.

Sütés előtt a bepácolt húst grillnyársra vagy hurkapálcára felhúzzuk, így könnyebben forgatható, és mutatósabb is tálaláskor -, majd olajjal kikent forró grillserpenyőben – vagy akár szabadtűzön – oldalanként 5-6 perc alatt megsütjük.

A fűszeres csirkét a nyársról lehúzva pitával, salátával és friss zöldségekkel tálaljuk, kíálhatunk mellé fűszeres joghurtot vagy csípős paradicsomos szószt is.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.