A shawarma a közel-keleti régiók fantasztikusan finom és fűszeres húsos fogása, a gyroshoz hasonlóan sütik óriási nyárson, ha étteremben vagy büfében készül, de otthon persze serpenyőben is megsüthetjük, és tegyük is, mert isteni, kiadós és nagyon egyszerű!
A shawarma az egyik legnépszerűbb street food étel a Közel-Keleten, lényegében fűszeres pácolt hús óriási forgó nyársra húzva, majd ahogy sül, úgy vágják le a szaftos, pirult részeket, és tekerik lapos lepénykenyérbe salátával, friss zöldekkel, humusszal együtt, vagyis a gyros közeli rokona. Leggyakrabban csirkéből készül, és a különleges fűszerezése teszi ellenállhatatlanná.
Ennek a húsnak a páca lehet olajos vagy joghurtos is, ez utóbbinak nagy előnye, hogy a joghurt savasságától még omlósabb és szaftosabb lesz a sovány hús, és gazdagon fűszerezik korianderrel, fokhagymával, kurkumával, római köménnyel, olykor kardamom, fahéj és szegfűbors is kerül bele, és persze hangolható kicsit csípősre s csilivel vagy Cayenne-borssal. Minimális munkával maximális ízkavalkád, egészséges és kiadós, szívből ajánljuk!
Shawarma csirkével
Hozzávalók:
Elkészítés: A csirkecombfilét 3-4 centis darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A görög joghurtot egy tálba tesszük, hozzáasjuk a zúzott fokhagymát, a koriandert, a római köményt, a kurkumát és a pirospaprikát, kicsit sózzuk, alaposan összeforgatjuk, majd fóliával letakarva egy éjszakára, de legalább fél órára a hűtőbe tesszük.
Sütés előtt a bepácolt húst grillnyársra vagy hurkapálcára felhúzzuk, így könnyebben forgatható, és mutatósabb is tálaláskor -, majd olajjal kikent forró grillserpenyőben – vagy akár szabadtűzön – oldalanként 5-6 perc alatt megsütjük.
A fűszeres csirkét a nyársról lehúzva pitával, salátával és friss zöldségekkel tálaljuk, kíálhatunk mellé fűszeres joghurtot vagy csípős paradicsomos szószt is.