Paradicsomleves rengeteg féle létezik az édeskés és betűtésztával tálalt hazaitól a spanyolok hideg változatáig, a gazpachóig, de nekünk most ez a sült paradicsos leves a kedvencünk: mindenmentes, egészséges, tele van ízzel és zöldséggel, csodásan finom, ráadásul melegen és hidegen is tálalható.
Egyszerű, könnyű, aromás, sűrű és selymes, rostokban gazdag és kalóriaszegény, sok fokhagymával és paradicsommal készül, és határozottan mediterrán ízvilágú ez a krémleves, és készítése közben olyan illatok töltik be a konyhát, hogy az ember alig győzi kivárni, hogy végre kanalazhassa. A sült paradicsomnak ugyanis egészen más az íze, mintha főznénk, jóval intenzívebbek lesznek az aromái, a benne lévő cukor kicsit karamellizálódik, és sokkal teltebb, finomabb, ha így kerül a levesbe. Itt most ráadásul még egy jó adag fokhagyma is került a paradicsomok mellé, de senki ne ijedjen meg, mert sülés közben teljesen megszelidül, elveszti erőteljes ízét és szagát, és nagyon krémes, szinte édeskés lesz.
A sült paradicsomot és a fokhagymát egyébként nemcsak levesben használhatjuk, hanem egy befőttes üvegbe téve, olívaolajjal feltöltve hűtőben hetekig eláll, és remek ízesítő grillezett vagy sült húsok, halak, sajtok mellé, jó kis instant mediterrán szószként használva.
Sült paradicsomos leves fokhagymával, zöldségesen
Hozzávalók:
Elkészítés: A paradicsomokat félbevágjuk, és egy sütőpapírral fedett tepsibe rakjuk vágott felükkel felfelé. A fokhagymafejet lapjában kettévágjuk, a paradicsomok közé tesszük, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal és 1 evőkanál balzsamecettel, rádobjuk a kakukkfüvet, és 180 fokos sütőbe tolva légkeverés mellett 30-35 percig sütjük, amíg a paradicsom összeesik és enyhén karamellizálódik, a fokhagyma pedig megpuhul.
Közben a hagymát és a répákat megtisztítjuk, apróra vágjuk. Egy lábasban 2 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, rádobjuk a zöldségeket, és időnként megkeverve 5-6 percet pároljuk, majd felöntjük az alaplével vagy vízzel, és közepes lángon főzni kezdjük. Hozzáadjuk a megsült paradicsomokat és a héjából kinyomkodott fokhagymagerezdeket, és kb. 20 percet gyöngyözve főzzük, hogy az ízek összeérjenek, és a répa teljesen megpuhuljon.
A levest botmixerrel simára, selymesre turmixoljuk, megkóstoljuk, korrigáljuk a fűszerezést, majd tálaljuk, ízlés szerint pirítóst és (növényi) tejfölt vagy joghurtot kínálhatunk mellé.