A fagyasztott joghurt nagyon jó alternatíva fagyi helyett, sokkal egészségesebb és diétásabb, elkészíteni is pofonegyszerű, hiszen csak joghurt, gyümölcs és némi édesítő kell hozzá, de ha készítünk neki egy zabpelyhes alapot is, máris "igazi" desszertként prezentálható.
Forró napokon nincs jobb, mint a tudat, hogy lapul egy kis frissítő édesség a mélyhűtőbe, ami bármikor előkapható. A fagyik mellett érdemes a fagyasztott joghurtot is kipróbálni, mert könnyebb és alakbarátabb, lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatjuk akár reggelire vagy uzsonnára is, bármilyen gyümölccsel felturbőzható, és ha egy egészséges alapréteget is készítünk neki, akkor jeges süteményként is tálalható.
A klasszikus kekszes alap helyett most zabpehellyel és dióval készült morzsás keverék egy kis fahéjjal és kakaóval, mézzel fűszerezve, pár perc alatt elkészül, ahogy a joghurtos réteg is. Ehhez érdemes görög joghurtot használni, mert a hagyományos joghurt túl vizes, kristályosra fagy, míg a görög joghurt sokkal sűrűbb és lágyabb ízű is. Ebbe most citrom, méz, vanília és kis áfonya került, de variálható az ízesítés és bármilyen gyümölccsel feldobhatjuk – rém egyszerű és fantasztikusan finom!
Áfonyás joghurttorta jégkrém
Hozzávalók:
Az alaphoz:
A joghurtos réteghez:
Elkészítés: Az alaphoz a zabpelyhet és a diót késes robotgépbe tesszük, finomra őröljük, majd hozzáadjuk a fahéjat, a kakaóport, a mézet és a kókuszzsírt, és tovább mixeljük, majd 2-3 evőkanál vizet adunk hozzá, hogy nagyjából összeálljon. Sütőpapírral bélelt 20 centis dobozba vagy jénaiba öntjük, ellapogatjuk ujjbeggyel vagy egy pohár talpával.
A joghurtos réteghez a görög joghurtot keverőtálba öntjük, hozzáadjuk fél citrom levét, a mézet és a vaníliát, és kézi habverővel alaposan elkeverjük, majd a zabpelyhes alapra öntjük, megpotyogtatjuk az áfonyával, és a fagyasztóba tesszük legalább 4 órára.
Fogyasztás előtt érdemes 10 perccel korábban kivenni, hogy kicsit fellazuljon, majd ízlés szerint szeletelve kínáljuk. A mélyhűtőben 3 hónapig eltartható.