Az ökológiai túllövés napja az a dátum, amelyen feléltük a Föld egy évre elegendő erőforrásait, és ez a nap évről évre egyre korábban van, pedig láthatóan egyre többen figyelnek oda a környezettudatos életmódra. Nem lehet róla eleget beszélni a jövőnk érdekében, de most próbáljuk meg konyhanyelven is!
Klímavátozás, ökológiai lábnyom, túlfogyasztás, műanyaghulladékok csökkentése, környezetszennyezés – ezekbe a fogalmakba manapság napi szinten belefutunk, és a probléma súlyos és összetett: míg 2015-ben augusztus 13-ra, 2016-ban augusztus 8-ra, 2017-ben augusztus 2-re, idén pedig augusztus 1-re éljük fel a bolygó energiaforrásait, innentől kizsákmányoljuk és még jobban ellehetetlenítjük a természetet és az energiaforrásokat. A legnagyobb károkat nyilván nem mi okozzuk, hanem a gyárak és az ipar, de mi magunk is sokat tehetünk, és bár ez elenyészőnek tűnhet, minden kicsi számít.
A kicsit zöldebb szemlélet azonban nemcsak a környezetünknek, hanem nekünk is sokat segít, a táplálkozást illetően mindenképpen. Ha például kevesebb húst fogyasztunk, csökkentjük a széndioxid-kibocsájtást, heti 1 húsmentes nappal személyenkémt akár 100 kg-mal, de egészségünkre is jó hatással van, ha több zöldséget és kevesebb húst fogyasztunk, nyáron pedig simán elhagyhatjuk a főzést, és ezzel csökkenthetjük az energiafogyasztást is, ráadásul a tűzhely mellett sem kell állnunk, és hűsítő, frissítő fogásokat készíthetünk – ehhez adunk most néhány tippet!
Joghurtos uborkaleves
Az uborka szinte mindenkinek egyet jelent a salátával, de levesnek is nagyon finom, pofonegyszerű, alakbarát, pár perc alatt kész, ezt a bolgár változatot nagyon ajánljuk >>
Fűszeres babkrém
Villámgyors és pofonegyszerű, szendvicskrémnek, mártogatósnak is remek, nagyon jól variálható, fehérjedús éa pénztárcabarát a fűszeres babkrém, amit mindenki a saját ízvilágára hangolhat.
Sárgadinnyeleves
Mesésen finom, mézes és currys, friss és hűsítő, turmixnak ugyanúgy tökéletes, mint egy kis sonkával felturbózva levesnek, vegetáriánusoknak egy kis mozzarellával vagy morzsolt fetával. Próbáljátok ki ezzel a recepttel >>
Egyéjszakás zabkása
Főzés nélkül készül, reggelire, uzsonnára és desszertnek is tökéletes a szuperkrémes zabkása, ami nagyon jól variálható. 5+5 receptet talátok ITT >>
Chiapuding
Igaz, hogy messziról jön ez az apró magocska, de annyira szapora és kiadós, hogy bőven belefér, és nagyon jól variálható, és tényleg szuperegyszerű, mi most egy zseniális málnás változatot ajánlunk >>