Kedves nagymamám a minap kinevetett a telefonban, mikor meghallotta, hogy megint egy recept miatt “zaklatom”. Nem tudtam ugyanis ellenállni a harsogóan friss paprikáknak a piacon, és szerencsére a hentesnél sem állt több méteres sor, tehát elhatároztam, hogy (életemben először) töltött paprika lesz az ebéd.
A paprika nélküli változatot, tehát a paradicsomos húsgombócot már többször készítettem, és nagyon szeretjük, de a hagyományos verzió eddig kimaradt, így most a friss paprikákkal muszáj volt kipróbálnom ezt a hazai klasszikust is.
A délelőtt folyamán éppen 10 kg paradicsomból készült paradicsomlé, a passzírozás és üvegbe töltés előtt előkészítettem a paprika töltelékét, megtömtem, kifőztem a gombócokkal együtt, majd a friss paradicsomlével készült mártásban fürdetve tálaltam, de kész paradicsomlével vagy passzírozott paradicsommal is készíthető!
Töltött paprika
Hozzávalók 4 főre:
Elkészítés: A hagymát apróra vágjuk, 2 evőkanál olajon üvegesre dinszteljük, félretesszük. Ugyanebbe a serpenyőbe öntünk még 1 evőkanál olajat, megforgatjuk rajta a rizst, majd hozzáöntünk 1 dl vizet, megvárjuk, míg beszívja. A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a hagymát, a rizst, 2 teáskanál sót és jó néhány tekerésnyi borsot. Összekeverjük, ízlés szerint még adhatunk hozzá fűszert.
6 paprika szárát és csumáját benyomjuk, majd eltávolítjuk. A húsos masszát beléjük töltjük, a maradékból pedig 5 cm átmérőjű gombócokat formálunk. Egy lábasban 1,5 l sós vizet forralunk, a töltött paprikákat óvatosan beletesszük, gyöngyözve főzzük kb. 30 percet. Kivéve melegen tartjuk, a gombócokat is kifőzzük, kb. 20 perc alatt.
A maradék paprikákat szintén kicsumázzuk, összedaraboljuk, 2 evőkanál olajon kevés vízzel félig puhára pároljuk. Hozzáöntjük a paradicsomlét, teljesen puhára főzzük benne a paprikát, majd összeturmixoljuk, visszaöntjük az edénybe. Én egy szitán át is szoktam passzírozni, akkor lesz igazán selymes a mártás.
Ha túl híg, forralva besűrítjük, ezután sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint cukrot is adunk hozzá.
Tálalás előtt beleforgatjuk a paprikát és a húsgombócokat. Sós vízben főtt burgonyával körítjük.