Tombol a nyár, mindenki fejében a nyaralás és az utazás körül forognak a gondolatok, sokan már hazatértek, mások még most készülődnek, de olyan is akad, aki idén nem tud új helyeket felfedezni. Csupa kedvenc úticél ételeit gyűjtjük össze sorozatunkban, amelyekkel felidézhetjük vagy megidézhetjük a helyi ízeket. Most Dél-Franciaország, a Riviéra és Provence 5 fantasztikusan finom és jellegzetes fogását mutatjuk, természetesen receptekkel!
Tengerpart, ragyogó napfény, hatalmas levendulamezők és olajfák, mesés táj, és ha a legegyszerűbb kis sarki bárokat, egyszerű éttermeket választjuk, akkor is hatalmas ízélményben lesz részünk a tengerparon és a kis provence-i falvakban is, de akár házilag is nagyon könnyen elkészíthetőek ezek a napfénnyel teli, tulajdonképpen pofonegyszerű fogások.
1. Nizzai saláta – napfény és egészség a tányérban >>
A franciák egyik klasszikusa a nizzai saláta, alakbarát, de tartalmas, friss, mégsem leszünk éhesek fél órán belül! Mindehhez könnyen összeállítható, jól variálható, és semmi olyan alapanyag nincs benne, ami nálunk nehezen beszerezhető lenne…
2. Socca, a mediterrán mindenmentes palacsinta >>
Nizza utcáin járva kikerülhetetlen étel a socca, amit borozgatás mellé éppúgy szívesen csipegetnek, mint főételként egy színes salátával. Irtó egyszerű és nagyon finom, csicseriborsóliszttel készül, nagyon kiadós, glutén- és laktózmentes, ráadásul ezer módon variálható.
3. Tapenade, az isteni mediterrán kence >>
Rém egyszerű és nagyon finom, igazi nyári szendvicskrém vagy mártogatós a tapenade (ejtsd: tápönád), a provence-i olajbogyós kence, ami lehet zöld és fekete, az olívabogyótól függően, sokféle fűszerrel ízesíthető, és a legegyszerűbb nyári vendágváró, ami otthon is könnyedén elkészíthető.
4. Ratatouille – francia lecsó csőben sütve >>
Ami nekünk a lecsó, a franciáknak az a ratatouille, a paradicsom és a paprika mellett cukkinivel és padlizsánnal felturbózva, ami sütőben is elkészíthető, csupa zöldség, egyszerű, nagyon finom, mutatós, kiadós és egészséges.
5. Provence-i pizza: a pissaladiere >>
Tulajdonképpen egy kenyérlepény vagy sütős lángos a pissaladiere, ami olyan, mint a mi töki pomposunk, csak náluk a tejföl, a hagyma és a szalonna helyett a helyi alapanyagok, karamellizált hagyma, szardella, olajbogyó és provence-i fűszerkeverék kerül, isteni és pofonegyszerű!