Tombol a nyár, mindenki fejében a nyaralás és az utazás körül forognak a gondolatok, sokan már hazatértek, mások még most készülődnek, de olyan is akad, aki idén nem tud új helyeket felfedezni. Csupa kedvenc úticél ételeit gyűjtjük össze sorozatunkban, amelyekkel felidézhetjük vagy megidézhetjük a helyi ízeket. Most Szicília a célállomás, és 5 kihagyhatatlan és tipikus helyi fogást mutatunk, természetesen receptekkel!
A szicíliai konyha elképesztően színes, gazdag és változatos, határozottan érezhetőek az idők folyamán átvonuló népek hatásai, így az olasz mellett arabos és spanyolos ízeket és fogásokat is találunk, és vannak olyan ételek, amelyek Szicíliából indultak és váltak népszerűvé Olaszországban, majd szerte a világon.
1. Arancini, a bundázott rizsgolyó >>
Az arancini a legkedveltebb szicíliai street food, ami nem más, mint ropogós panírbundában kisütött aranyszínű rizsgolyók. Leggyakrabban egy falatnyi mozzarellával töltik meg, de van húsraguval, sonkával, padlizsánnal, spenóttal, gombával, tonhallal töltött változata is.
Minden, ami Norma, az padlizsános, és Szicíliából származik, pizzaként és tésztaételek számos változatában találkozhatunk vele. Az alla Norma módon – vagyis paradicsomszósszal, sült padlizsánnal és érlelt kemény sajttal – készült módozatot Catania városának köszönhetjük, és híres szülötte, a zeneszerző Vincenzo Bellini operája, a Norma után kapta a nevét. Nagyon egyszerű és igazán isteni!
3. Caponata, a szicíliai padlizsánsaláta >>
Nagyon gazdag ízvilágú, izgalmas és sokféleképpen variálható fogás a caponata, amiben keveredik az olaszos és az arabos hatás, csupa zöldség, amit gyakran olajbogyó, mazsola és fenyőmag is kiegészít. Ideális köretnek, de nagyon jól működik pirítósra halmozva, bruschettaként.
4. Cannoli, a szicíliai habroló >>
A mediterrán sziget ikonikus desszertje a cannoli, mesésen finom: a ropogósra sütött tésztahengerbe tejszínnel lazított és kandírozott gyümölcsökkel gazdagított ricottakrémet töltenek. Helyben kötelező kipróbálni, de olyan finom, hogy otthon is érdemes nekiállni…
Szicíliában rengeteg citrusfélét használnak, egyrészt azért, mert frissítő, ami a melegben ugye jólesik, másrészt azért, mert helyben terem. A kevert tésztával készülő narancstortájuk istenien szaftos, puha, különleges, pedig nagyon egyszerű elkészíteni!