Rengeteg egészséges alapanyag közül választhat az, aki szeretne tudatosabban étkezni, de vannak olyan, a szervezet számára fontos pillérek, amiket mindig érdemes szem előtt tartani, és valamilyen formában minden nap beilleszteni az étrendbe. Nem 5 konkrét alapanyagról lesz szó, hanem 5 csoportról, amit érdemes beépíteni a napi rutinba mindenkinek, de főleg a csak növényi ételt fogyasztóknak különösen ajánlott, de mivel egészséges és könnyen beszerezhető dolgokról van szó, így mindenkinek érdemes odafigyelnie arra, hogy ezeket naponta fogyasszuk.
Ómega-3 zsírsav
Ez az értékes zsírsav leginkább a zsírosabb tengeri halakban található meg, de növényi formában is könnyedén megadhatjuk a szervezetünknek
fogyasztásával. Bármelyiket tehetjük a reggeli turmixba, müzlibe, zabkásába, de akár salátára is szórhatjuk. A lenmagnál fontos, hogy darált legyen, mert az egész lenmag ugyan jó az emésztésre, de a héjon át nem ugyanúgy hasznosul a belsejében lévő Ómega-3 zsírsav. Ha egész lenmagot vásárolunk, kávédarálóval otthon is könnyedén megőrölhetjük, olcsó, egyszerű és nagyon hatékony.
Probiotikumok
A probiotikumok remek segítői a bélflórának és az immunrendszernek, legegyszerűbben joghurtfélékből juthat hozzá a szervezet, de tökéletes forrás a
A kombucha is ide sorolható, ami isteni finom frissítő ital, ha valakinek van türelme a nevelgetéséhez, gondozásához és az egészséges házi ital készítéséhez.
Nyers zöld levelesek
Tele vannak rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, kalóriát alig tartalmaznak, a bennük lévő klorofil pedig immunerősítő, sejtépítő, támogatja a bélflórát, élénkít, serkent, felpörget, nem mellesleg pedig szuper antioxidáns, amiről mindjárt lesz szó, ezek pedig a:
de minden salátaféle ide sorolható és ma már könnyen beszerezhető, érdemes salátának vagy akár turmixba téve, vagy akár szendvicsbe téve fogyasztani, gyakorlatilag nulla kalóriát tartalmaznak, de laktatnak és szuperegészségesek.
Kalcium
A csontok épségéért felelős kalcium leginkább a tehéntejben és a belőle készülő termékekben található meg emellett jelentős mennyiség a
található, ezért aki nem eszik tejterméket, az itt említettek mellett próbáljon kalciummmal dúsított növényi tejet vásárolni, ezt a gyártóknak fel kell tüntetniük a csomagoláson. Fontos szempont, főleg nőknek, akit a csontritkulás jobban érint!
Antioxidánsok
Az antioxidánsok terén a friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcsök, illetve a goji bogyó a legjobb forrás, de minden gyümölcs tökéletes, hogy fiatalító, immunerősítő hatásukat élvezzük. Gyakran elfelejtkezünk róluk, pedg fagyasztott vagy aszalt, szárított formában mindig rendelkezésre állhatnak, ha figyelünk arra, hogy antioxidánsokban gazdagon étkezzünk, és nem csak desszertekhez használhatjuk, hanem a reggeli turmixba, müzlibe, de akár saláták színesítőjeként vagy csak úgy nassolni is!