Diétázás alatt ki ne érezné gyakran úgy, mintha az étkezés befejezetlen lenne, hiányérzettel állunk fel az asztaltól, és sokkal gyorsabban megéhezünk, mint indokolt lenne. Ilyenkor pedig jön a szenvedés és a sóvárgás, ami sok esetben nassolással és rossz érzéssel végződik. De mi a teendő, hogy ezt elkerüljük?
1. Minden főétkezés teljes értékű legyen
Egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás – és diéta során is – a legfontosabb, hogy minden főétkezés teljes értékű legyen, tartalmazzon megfelelő mennyiségű fehérjét, lassan felszívódó szénhidrátot, és ha lehet, minél változatosabb legyen. Ha két étkezés között megéhezünk, az annak a jele, hogy nem volt megfelelő az előző fogás, és ezen majd a továbbiakban érdemes változtatni. Ilyenkor elsőként próbálkozzunk egy pohár vízzel, esetleg valamilyen alaposan megrágott gyümölccsel, ami kitölti a gyomrunkat.
2. Ne hagyjuk el teljesen a zsírokat
Tipikus diétás reflex, hogy minden zsiradékot ki kell iktatni a táplálkozásból az eredményesség érdekében, de ez így nem igaz. A "jó zsírok" igen is barátai a diétázóknak, és fontos szerepük van abban, hogy ne legyünk éhesek az étkezések között. Ezek a jó zsírok leginkább a nyersen préselt olajak, az olívaolaj, dióolaj, amit salátához vagy sütéshez érdemes használni, de ilyenek a zsírosabb húsú halak, mint a szardínia, a makréla vagy a lazac is, illetve az olajos magvak, diófélék, amelyek például uzsonnára tökéletesek.
3. Válasszuk az alacsonyabb glikémiás indexű ételeket
A szénhidrátokat rengeteg támadás éri, pedig a szervezetünknek szüksége rájuk, de érdemes az alacsonyabb glikémiás index-szel bítókat preferálni, mert ezek lassabban szívódnak fel, vagyis sokkal egyenletesebb a vércukorszint, és sokkal tovább jólakva érezzük magunkat tőlük. Érdemes minél kevésbé feldolgozott alapanyagokat használni, ha lehet, akkor a teljes kiőrlésű tésztákat, kenyérféléket választani, különösen diéta alatt, illetev szénhidrátként rizst, kölest, quinoát fogyasztani inkább. Az sem mindegy, mivel fogyasztjuk ezeket – fehérjével és például citromlével, kis ecettel fogyasztva csökken a szénhidrátok glikémiás indexe.
4. Igyunk elég vizet
Nem lehet elégszer ismételni, bár mindenki pontosan tudja, mennyire fontos a megfelelő folyadékpótlás. Diétázás esetén különösen, ám itt érdemes bevetni egy olyan trükköt is, hogy lehetőleg étkezésen kívül igyuk meg az ajánlott napi 2 liter vizet. Ha étkezékor iszunk, akkor jobban kitágítja a gyomrot, és esetlegesen hamarabb éhesek leszünk, étkezések között pedig az a jó tulajdonsága is megvan, hogy kissé eltelít. Ha annyit csalunk, hogy ízesített vizet iszunk, akkor még egy kicsit étkezés illúzióját is adja.
5. Figyeljünk a fehérjére
Az étkezések közötti éhesség oka sokszor az, hogy nem fogyasztunk elég fehérjét, és a minimálisra próbáljuk csökkenteni a kalóriatartalmat. A fehér húsú halak, a sovány csirke- vagy pulykahús, a tojás tökéletes fehérjeforrás, ugyanígy a sovány joghurtok, sajtok is, ezeket érdemes kiegyensúlyozottan, megfelelő arányban fogyasztani nyers vagy főtt, sült zöldségekkel, hüvelyesekkel és alacsonyabb glikémiás indexű gabonákkal.