A töltött paradicsom a dél-francia konyha egyik kihagyhatatlan nyári klasszikusa, igazi házias fogás, kiadós és alakbarát, ráadásul egyszerű is, a nyár elképzelhetetlen nélküle, és tényleg nagyon finom, érdemes otthon is kipróbálni!
A tomate farcie, vagyis a töltött paradicsom hagyományosan fűszeres darált hússal késszül, amit sütőben sütnek szaftosra egy kevéske vajjal. Mint minden alapételnek, természetesen ennek is rengeteg változata van a hús fajtáját és fűszerezését illetően, vannak rizses, de még halas változatok is, de mindegyiknek a lényege a lédús, édes, napérlelte paradicsom, ami ebben az ételben igazi főszereplővé válik.
Mi most egy provence-i változatot mutatunk, ami nagyon egyszerű, szénhidrátban szegény, fehérjében gazdag, melegen, langyosan és hidegen is nagyon finom, akár előre is elkészíthető, de akár újra is melegíthető. Vendégvárónak, kerti partin is nagyon jól működik, akár magában friss bagettel és egy pohár hűs rozéval, vagy salátával kísérve is isteni.
Provence-i töltött paradicsom
Hozzávalók:
Elkészítés: A paradicsomok kalapját levágjuk, a belsejüket egy kanállal egy tálba kivájjuk, beletépkedjük a kenyeret és összeforgatjuk. A paradicsomkelyheket finoman besózzuk, majd lefordítva egy tálcára rakjuk, hagyjuk kicsit kicsöpögni.
A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, a cukkinit is kis kockákra vágjuk, vagy akár le is reszelhetjük. Egy serpenyőben egy kevés olívaolajat forrósítunk, hozzáadjuk a hagymát, üvegesre dinszteljük, majd a fokhagymát és a cukinit is rádobva 4-5 perc alatt összepároljuk, majd félretesszük.
A darált húst keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a paradicsomhússal összekevert kenyeret, a tojást, a baconös-cukkinis keveréket, sózzuk, borozzuk, megszórjuk a provence-i fűszerkeverékkel, és kézzel alaposan összedolgozzuk az egészet, majd az előkészített paradicsomokba töltjük jó púposan, és sütőtálba vagy tepsibe rakosgatjuk őket.
A töltött paradicsomok tetejére kávéskanálnyi vajdarabokat rakunk, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 25 percet sütjük, majd meglocsolgatjuk a szaftjával, a tetejükre rakosgatjuk a paradicsomok kalapját, és még 15-20 percre visszatoljuk a sütőbe.
Azon melegében vagy akár langyosra hűlve tálaljuk, friss salátával kísérve könnyű, nyári fogás.