Írd be, mit keresel:

Provence-i töltött paradicsom, az alakbarát nyári kedvenc

A töltött paradicsom a dél-francia konyha egyik kihagyhatatlan nyári klasszikusa, igazi házias fogás, kiadós és alakbarát, ráadásul egyszerű is, a nyár elképzelhetetlen nélküle, és tényleg nagyon finom, érdemes otthon is kipróbálni!

Cookta - 2018.08.20.
Provence-i töltött paradicsom, az alakbarát nyári kedvenc

A tomate farcie, vagyis a töltött paradicsom hagyományosan fűszeres darált hússal késszül, amit sütőben sütnek szaftosra egy kevéske vajjal. Mint minden alapételnek, természetesen ennek is rengeteg változata van a hús fajtáját és fűszerezését illetően, vannak rizses, de még halas változatok is, de mindegyiknek a lényege a lédús, édes, napérlelte paradicsom, ami ebben az ételben igazi főszereplővé válik.

Mi most egy provence-i változatot mutatunk, ami nagyon egyszerű, szénhidrátban szegény, fehérjében gazdag, melegen, langyosan és hidegen is nagyon finom, akár előre is elkészíthető, de akár újra is melegíthető. Vendégvárónak, kerti partin is nagyon jól működik, akár magában friss bagettel és egy pohár hűs rozéval, vagy salátával kísérve is isteni.

Provence-i töltött paradicsom

Hozzávalók:

  • 8 szép nagy húsos paradicsom
  • 1 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb cukkini
  • 2 szelet toast vagy 1 szelet sima kenyér
  • 1 tojás
  • 40 dkg darált pulyka
  • 2 teáskanál provence-i fűszerkeverék
  • 2 evőkanál vaj
  • kevés olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A paradicsomok kalapját levágjuk, a belsejüket egy kanállal egy tálba kivájjuk, beletépkedjük a kenyeret és összeforgatjuk. A paradicsomkelyheket finoman besózzuk, majd lefordítva egy tálcára rakjuk, hagyjuk kicsit kicsöpögni.

A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, a cukkinit is kis kockákra vágjuk, vagy akár le is reszelhetjük. Egy serpenyőben egy kevés olívaolajat forrósítunk, hozzáadjuk a hagymát, üvegesre dinszteljük, majd a fokhagymát és a cukinit is rádobva 4-5 perc alatt összepároljuk, majd félretesszük.

A darált húst keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a paradicsomhússal összekevert kenyeret, a tojást, a baconös-cukkinis keveréket, sózzuk, borozzuk, megszórjuk a provence-i fűszerkeverékkel, és kézzel alaposan összedolgozzuk az egészet, majd az előkészített paradicsomokba töltjük jó púposan, és sütőtálba vagy tepsibe rakosgatjuk őket.

A töltött paradicsomok tetejére kávéskanálnyi vajdarabokat rakunk, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 25 percet sütjük, majd meglocsolgatjuk a szaftjával, a tetejükre rakosgatjuk a paradicsomok kalapját, és még 15-20 percre visszatoljuk a sütőbe.

Azon melegében vagy akár langyosra hűlve tálaljuk, friss salátával kísérve könnyű, nyári fogás.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.