Az omlett az egyik leggyorsabb és legkiadósabb fogás, sokszor életmentő laktató és frappánsan paktikus étel, amiről a vegán étrendet követőknek bizony le kell mondaniuk. Illetve kellett, mert tofuval bámulatosan hasonló ízű és állagú változatot készíthetünk, ráadásul nagyon egyszerűen.
Ezt a tojásmentes omlettet nemcsak vegánoknak ajánljuk, hanem mindenkinek, aki szeretne fehérjében gazdag és sovány, egészséges ételeket fogyasztani. A tofu szerencsére ma már a legtöbb nagyobb élelmiszerboltban beszerezhető, méghozzá elég baráti áron, semleges íze miatt jól fűszerezhető, nagyon magas a fehérjetartalma és könnyen emészthető, így érdemes hús és tojás pótlására is beiktatunk az egészségesebb táplálkozás jegyében.
Ehhez a hamis omletthez egy sűrű palacsintatésztához hasonló turmixot kell készíteni a tofuból növényi tejjel, étkezési keményítővel és pici sütőporral, a tojásos színt kurkuma, a tojásos ízt pedig egy kis sörélesztőpehely adja. Ez bio- vagy reformboltokban könnyedén beszerezhető, nagyon egészséges, tele van mindenféle B-vitaminnal, és nagyon finom salátára szórva, de készíthetünk vele vegán parmezánt is!
Tojásmentes vegán omlett
Hozzávalók:
Elkészítés: A tofut felkockázzuk, és egy turmixba vagy késes robotgépbe tesszük. Hozzáadjuk a növényi tejet, a kukoricakeményítőt, a sörélesztőt, a kurkumát és a sütőport, sózzuk, borsozzuk, és simára összeturmixoljuk. Sűrű palacsintatészta állagot kell kapnunk, sűríthetjük még kevés kukoricakeményítővel vagy hígíthajuk pici növényi tejjel.
Egy serpenyőben pici zsiradékot melegítünk, a tofus keveréket beleöntjük. Közepes hőfokon addig sütjük, amíg megszilárdul, ez 7-8 perc is lehet, majd egy tányérra csúsztatjuk, a serpenyőt ráborítjuk, és hirtelen mozdulattl megfordítjuk, majd a másik oldalát is 2-3 perc alatt megsütjük.
Ízlés szerinti feltéttel, párolt zöldséggel vagy paradicsomsalátával tálaljuk, de tehetjük szendvicsbe, pirítósra is.