Mindig meglepő látni, hogy egy olyan egyszerű étel, mint a szendvics, mennyi változatban létezik, és még mindig lehet találni meglepő újdonságokat, ami persze csak nekünk az, mert a kitalálói már akár évszázadok óta is fogyasztják. Ilyen a bao is, ami egy ázsiai szendvicsváltozat, és az angolszász országokban nagyon berobbanóban van, az Instagramnak (is) köszönhetően ma épp kimondottan a legdivatosabb ételek egyike.
Kelt tésztás buci, hús, savanyúság és friss zöldség, ez a bao sandwich, amit az összetevők és a látvány okán is nyugodtan nevezhetünk egyfajta ázsiai hamburgernek, és valóban hasonlít is rá, hiszen egy jól megpakolt szendvicsről van szó, de azért mégis más. Az eredetéért – a népszerűsége miatt – most Kína, Tajvan, Indonézia és Vietném is kardoskodik, de tény és való, hogy ezekben az országokban mindenhol népszerű. A buci elég speciális, ugyanis nem sült, hanem gőzben párolják hozzá a kelt tésztát, amit először kis körlappá nyújtanak, majd vajjal vagy szezámolajjal megkenve félbehajtják, és így megy a gőz fölé egy bambuszkosárban. Könnyű, nagyon puha, nekünk talán a leginkább a knédlire vagy a gőzgombócra hasonlító állagú kis táska, amit csak ezután töltenek meg.
A bao kisebb, mint egy hamburger, 2-3 darab ad ki egy normál adagot, ebben a méretben tud átfőni tökéletesre a tészta a gőz föltött, és gyakorlatilag bármivel tölthető. A legnépszerűbb talán a mázas sült császárhússal, savanyított és friss zöldségekkel megpakolt változat, de sült garnélával, sült csirkével, vagy a szálasra széthúzkodott, lassan sült sertéshúsos pulled porkkal készült szendvicsek is nagyon kedveltek, sőt vegán változatban pirított tofuval vagy zöldségekkel is menő. Otthon kicsit macerásabb elkészíteni mint ahogy a hamburgert is, ha a bucit is magunk sütjük, de street foodnak tényleg frappáns és rengeteg lehetőséget rejt, mutatunk is néhány ötletet az Instagramon posztolt változatokról.
Ti kipróbálnátok? Szerintünk annyi lehetőséget rejt!