A kidobott élelmiszerek mennyisége az elmúlt években növekedett a statisztikák alapjá. Ahhoz, hogy megfordítsuk a folyamatot, fontos, hogy megértsük étkezési szokásaink következményeit, és szükség esetén újragondoljuk az élelmiszerek vásárlásához, tárolásához és a főzéshez kapcsolódó gyakorlatainkat, így zöldebbek lehetünk és spórolhatunk is egyszerre.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO szerint évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer megy kárba, és bár az európai és észak-amerikai országoknak majdnem kétszer annyi ennivalója van, mint amire a lakosságuknak szüksége van, a világon mintegy egymilliárd ember alultáplált. Az élelmiszer-pazarlás csökkentése nem csak a jobb élelmiszer-ellátottságot eredményezne, de jelentős környezeti hatásai is lennének, mivel a hulladékká váló élelmiszer gyártásához felhasznált erőforrások is felszabadulnának. Mivel a Magyarországon keletkező élelmiszer-hulladék legnagyobb része a háztartásokban gyűlik össze, ezért érdemes átgondolni napi rutinunkat, és megszívlelni az alábbi 5 tippet.
Vásároljunk tudatosabban!
Sokszor előfordul, hogy egy recepthez csak egy kávéskanál kell valamiből, de meg kell hozzá vennünk az egész kiszerelést. Keressünk olyan boltokat, amelyekben darabszámra és kis mennyiségben is vásárolhatunk, így minden zöldség és gyümölcs frissen kerül az asztalra, és nem kell bajlódni a megmaradt ételek lejáratával sem. Szerencsére vannak már erre szakosodott cégek is, amelyek pont annyit csomagolnak, amennyire az adott ételhez szükség van, és még a kiméréssel sem kell bajlódni.
Rendszerezzük otthon az ételt!
Ha logikusan építjük fel a hűtőszekrény tartalmát, akkor kisebb a valószínűsége, hogy véletlenül találunk valami ősrégi dolgot, ami már gyakorlatilag kimászik a hűtőből. Mindig helyezzük az újonnan vett termékeket a hátsó részekbe, és hagyjuk elöl a közeli lejáratú termékeket.
Tároljunk okosan!
Nem fogy el a vacsora? Semmi gond, csak ne dobjuk ki, ne hagyjuk elöl a fél tányér ételt, hanem tegyük át egy légmentesen zárható edénybe. Mennyivel jobb lesz másnap elővenni a maradékot egy fáradt munkanap után abban a tudatban, hogy nem kell főzni, hiszen van még melegíthető maradék. A kibontott, száraz élelmiszereknek pedig tartsunk otthon mindenféle címkés bödönt, üvegcsét, klipszet és gumit, amelyekkel hosszan tárolhatóvá és molymentessé tehetők az élelmiszerek.
Tapasztaljuk ki, mennyi kell a tökéletes adaghoz!
Előbb-utóbb mindenki ráérez főzés közben, hogy mi az a mennyiség, ami megfelelő az adott ételhez és a gyomorkapacitáshoz egyaránt. Ha például egy csomag tasakos rizs túl sok, és az utolsó pár kanál mindig a szemetesben végzi, akkor érdemes másféle kiszerelésben megvásárolni.
Annyit főzzünk, amennyi elfogy!
Nem baj az, ha egy héten egyszer nagybevásárlást tartunk, csak nehogy a nyakunkon maradjon a fele cucc, ami a kosárban landol. Erre a legjobb megoldás, ha már az elején felcímkézve és dátumozva tesszük a mélyhűtőbe azt, amiből sok van otthon. Meglepő módon a húsokon kívül a kenyeret is remekül le lehet fagyasztani: utána elég kiolvasztani vagy a pirítóba tenni. Alkalmas továbbá a hűtési hadműveletre a spenót, a bogyós gyümölcsök és az érett banán is.
Forrás: Falatozz.hu