Írd be, mit keresel:

Fahéjas koszorú, az isteni csavart kalács

Egy jó kis házi kelt tészta mindig sikert arat, ez az illatos, könnyű, foszlós és isteni finom fahéjas kalácskoszorú ráadásul szemet gyönyörködtető is. Elsőre bonyolultnak tűnhet a készítése, de egyáltalán nem az, egyszerűbb, mint a fonott változat!

Cookta - 2018.11.10.
Fahéjas koszorú, az isteni csavart kalács

A kalács mindig ünnepi és otthonosságot teremt, amolyan békebeli finomság, amit sokan túl macerásnak és bonyolultnak gondolnak, pedig ma már segít az elektromos robotgép, ami gyönyörű, ruganyos tésztát készít, emellett pedig csak egy kis türelemre van szükség, hogy a tészta szépen meg tudjon kelni, és finom könnyű, foszlós legyen.

Ez a csavart kalácskoszorú nemcsak mutatós, de minden falatjába jut a fahéjas töltelékből, vajas és őrülten illatos, abbahagyhatatlan, és tényleg egyszerű elkészíteni, a formázástól sem kell tartani, a feltekert tésztát csak félbe kell vágni, majd összecsavarni.

Fahéjas kalácskoszorú

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 1,2 dl meleg tej
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 3 dkg lágy vaj
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 4 dkg vaj
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés: A tésztához a cukrot és az élesztőt a tejhez adjuk, összekeverjük, félretesszük 10 percre, hogy az élesztő beinduljon. Közben a lisztet egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a sót és a lágy vajat, a tojást, majd az élesztős tejet is, és elektromos robotgép dagasztókarjával kb. 5-6 perc alatt ruganyos tésztává összedolgozzuk. Gombóccá formázzuk, és tiszta konyharuhával letakarva, langyos helyen 1 órát kelesztjük.

A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, a cukrot és a fahéjat összekeverjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületre öntjük, kicsit átdolgozzuk, majd vékony, kb. 20×40 centis téglalappá nyújtjuk. Lekenjük az olvasztott vajjal, egyenletesen meghintjük a fahéjas cukorral, és hosszanti irányban felcsavarjuk, hogy keskenyebb, de hosszabb hurkát kapjunk. Hosszanti irányban egy éles késsel kettévágjuk végig a tésztarudat, átfordítjuk, hogy a vágott felület felfelé nézzen, és a két rudat összefontjuk, majd a két véget összefogjuk és összenyomkodjuk, hogy koszorút kapjunk.

Sütőpapírral fedett tepsire rakjuk, és 15-20 percet még hagyjuk kelni, közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A koszorút a maradék olvasztott vajjal lekenjük, és légkeverés mellett 25-30 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni tálalás előtt.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.