Egy jó kis házi kelt tészta mindig sikert arat, ez az illatos, könnyű, foszlós és isteni finom fahéjas kalácskoszorú ráadásul szemet gyönyörködtető is. Elsőre bonyolultnak tűnhet a készítése, de egyáltalán nem az, egyszerűbb, mint a fonott változat!
A kalács mindig ünnepi és otthonosságot teremt, amolyan békebeli finomság, amit sokan túl macerásnak és bonyolultnak gondolnak, pedig ma már segít az elektromos robotgép, ami gyönyörű, ruganyos tésztát készít, emellett pedig csak egy kis türelemre van szükség, hogy a tészta szépen meg tudjon kelni, és finom könnyű, foszlós legyen.
Ez a csavart kalácskoszorú nemcsak mutatós, de minden falatjába jut a fahéjas töltelékből, vajas és őrülten illatos, abbahagyhatatlan, és tényleg egyszerű elkészíteni, a formázástól sem kell tartani, a feltekert tésztát csak félbe kell vágni, majd összecsavarni.
Fahéjas kalácskoszorú
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
Elkészítés: A tésztához a cukrot és az élesztőt a tejhez adjuk, összekeverjük, félretesszük 10 percre, hogy az élesztő beinduljon. Közben a lisztet egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a sót és a lágy vajat, a tojást, majd az élesztős tejet is, és elektromos robotgép dagasztókarjával kb. 5-6 perc alatt ruganyos tésztává összedolgozzuk. Gombóccá formázzuk, és tiszta konyharuhával letakarva, langyos helyen 1 órát kelesztjük.
A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, a cukrot és a fahéjat összekeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre öntjük, kicsit átdolgozzuk, majd vékony, kb. 20×40 centis téglalappá nyújtjuk. Lekenjük az olvasztott vajjal, egyenletesen meghintjük a fahéjas cukorral, és hosszanti irányban felcsavarjuk, hogy keskenyebb, de hosszabb hurkát kapjunk. Hosszanti irányban egy éles késsel kettévágjuk végig a tésztarudat, átfordítjuk, hogy a vágott felület felfelé nézzen, és a két rudat összefontjuk, majd a két véget összefogjuk és összenyomkodjuk, hogy koszorút kapjunk.
Sütőpapírral fedett tepsire rakjuk, és 15-20 percet még hagyjuk kelni, közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A koszorút a maradék olvasztott vajjal lekenjük, és légkeverés mellett 25-30 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni tálalás előtt.