Írd be, mit keresel:

Filléres, de fantasztikus: hagymaleves barna sörrel és sajtos pirítóssal

Egész kevés alapanyaggal készül, olcsó és pofonegyszerű, mégis az egyik legnépszerűbb téli melengető fogás szerte a világon a hagymaleves. Az édesre karamellizálódott hagymával és némi fűszerrel főzött leves sajtos pirítóssal tálalva a legfinomabb, igazi klasszikus, ami most kis csavarral és extra ízekkel, barna sörrel készült.

Cookta - 2018.12.28.
Filléres, de fantasztikus: hagymaleves barna sörrel és sajtos pirítóssal

Filléres és fantasztikusan finom, de csak ritkán készül furcsa módon, pedig pofonegyszerű melengető fogás a hagymaleves. A francia, klasszikus változat fehérborral készül, itt pedig barna sör kerül a hagyma mellé, amitől mélyebb, teltebb íze lesz, a sör alkoholtartalma elfő, de édessége felerősíti a karamellizált hagyma aromáit, és nagyon jó párost alkot egy kis pirítóssal és a tetejére szórt, rásütött reszelt sajttal.

Jó sok hagyma kell hozzá, de ez összeesik párolás közben, ahogy elveszti a nedvességtartalmát és finom édesre karamellizálódik, egészen krémesre, sűrűre fő így majd a levesben. Nem kell hozzá tejszín, de aki krémesebben szereti, akár tehet is bele… Egy kis babér és kakukkfű elmaradhatatlan belőle, és érdemes lassú tűzön legalább 30 percet főzni, hogy az ízei összeérjenek!

Hagymaleves barna sörrel és sajtos pirítóssal

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb fej hagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 liter alaplé – vagy víz + bio leveskocka
  • 2 dl barna sör
  • 1 babérlevél
  • 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • 1 teáskanák barna cukor
  • só, bors

Valamint:

  • bagett és reszelt sajt ízlés szerint

Elkészítés: A hagymákat meghámozzuk, félbe, majd szálasra vágjuk. Az olívaolajat és a vajat összemelegítjük egy lábasban, rádobjuk a hagymát, és közepes lángon, időnként megkeverve 10-12 percet hagyjuk párolódni, összeesni, majd meghintjük a barna cukorral, és kevergetve még 5 percet hagyjuk karamellizálódni. Meghintjük a liszttel, összekeverjük, felöntjük a barna sörrel, ha felforrt, akkor felöntjük az alaplével – vagy a vízzel, és hozámorzsoljuk a leveskockát – beledobjuk a bebért, fűszerezzük a kakukkfűvel, sóval és borssal, és forrás után csökkentve a hőt, félig lefedve kb. 30 perc alatt összefőzzük.

Közben a bagettet felszeleteljük, és tepsibe téve pár perc alatt sütőben megpirítjuk.

A levest tálkákba szedjük, a tetejükre tesszük a pirítóst, megszórjuk bőven reszelt sajttal, és tepsire téve, grillre állítva ráolvasztjuk és megpirítjuk a sajtot.

Azonnal tálaljuk, kis petrezselyemmel vagy snidlinggel meghintve.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.