Írd be, mit keresel:

Megmentett ételek – kuka helyett segítenek!

Az élelmiszerfelesleg mennyisége csak Magyarországon becslések szerint 1,8 millió tonnát tesz ki évente, ami hatalmas mennyiség, az Élelmiszerbank pedig ennek csökkentését, illetve összegyűjtését, nélkülözőkhöz való eljuttatását, vagyis megmentését, ugyanakkor a rászorulók megsegítését igyekszik folyamatosan előremozdítani, és a jó hír, hogy 2018-ban 20%-kal növelték a megmentett ételek mennyiségét.

Cookta - 2019.01.24.
Megmentett ételek – kuka helyett segítenek!

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület a korábbi évekhez hasonlóan 2018-ban is növelte az általa begyűjtött élelmiszerfelesleg mennyiségét, megkönnyítve ezzel sok-sok nélkülöző mindennapjait. Több mint 11.000 tonna élelmiszer juthatott így jó helyre, és ez 20%-kal haladja meg a tavalyi év eredményét. A begyűjtött és így megmentett élelmiszerek pedig nem csak a nélkülözőknek jelentenek könnyebbséget, hanem a megmentésükkel a megsemmisítésük okozta környezeti terheléstől is mentesül a bolygónk.

Az Élelmiszerbank partnereivel közösen azon dolgozik, hogy ebből a hatalmas mennyiségből egyre többet tudjon megmenteni a kidobástól, és tudjon eljuttatni a nélkülözők asztalára. Az egyesület jelenleg 4 nagy élelmiszerlánccal – Aldi, Auchan, Penny és Tesco – és több, mint 70 élelmiszeripari gyártóval dolgozik az élelmiszerek megmentésén. Az együttműködő cégek listája kategóriák szerinti bontásban elérhető az egyesület honlapján.

Az Élelmiszerbank által 2018-ban megmentett több mint 11.000 tonna élelmiszer hatalmas mennyiség, a termékek összértéke eléri a 6,5 milliárd forintot! Az egyesület 180.000 nélkülöző – gyermekek, családok, idősek, fogyatékkal élők, hajléktalanok – rendszeres ellátását, illetve további közel 120.000 nélkülöző negyedéves támogatását biztosítja. Kiemelten kezelik a rászoruló gyermekeket, és évente külön pályázat keretében segítik őket édességcsomagokkal gyermeknapkor, nyári táborok és Mikulás vagy karácsony idején. 2018-ban erre a kiemelt célra közel 12.000 édességcsomagot állítottak össze és juttattak el gyerkekhez.

A megmentett ételek nagyon változatos képet mutatnak: pékáru, zöldség, gyümölcs, tejtermékek, húsáru, konzervek, édességek és egyéb hosszú lejáratú élelmiszerek mind-mind megtalálhatóak a nélkülözőknek átadott csomagokban. Az összegyűjtött élelmiszereket 350 partnerszervezettel együttműködve osztják ki. Az ételek közel 90%-a az együttműködő kereskedelmi láncokból közvetlenül jut el a nélkülözőkhöz, a partnerszervezetek segítségével, a maradék 10% a gyártóktól és nagykereskedőktől érkezik egy központi raktárba, hogy aztán innen mielőbb rászorulókhoz juthasson. A kiosztott 11.000 tonna élelmiszerfeleslegen túl még sok ezer tonna élelmiszer lenne megmenthető Magyarországon.

„Sokat dolgozunk azon, hogy újabb és újabb ezer tonnákkal tudjuk növelni a mentett élelmiszerek mennyiségét. Idén ez sikerült, azonban sokszor találkozunk anyagi és emberi erőforrás hiánnyal, ami nem csak minket, de partnerszervezeteinket is érinti, határt szabva a növekedésnek. Hiszünk abban, hogy ezek a hiányok megszüntethetők, és abban is, hogy csak összefogással tudunk tovább fejlődni. Szerencsére vannak pozitív példák. 2018-ban indítottuk el az első helyi Élelmiszerbankot Hajdú-Bihar megyében, ahol az önkormányzat, a vállalati és a civil szféra példaértékű összefogása valósult meg. Ezúton is köszönjük nekik és valamennyi partnerünknek, támogatónknak, önkéntesünknek a segítséget." – mondta Cseh Balázs, az Egyesület elnöke.

Forrás:
Élelmiszerbank.hu

Forrás: Élelmiszerban Egyesület

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.