A hosszú hétvégén gondolom mindenkinek több ideje jut arra hogy a konyhában tevékenykedjen, így ennek a túrós pitének a sütése sem okozhat gondot, ha éppen valaki kedvet kapott hozzá. A tészta egyszerű, omlós linzertészta, melyre egy könnyű, habos túrótöltelék került, melyet bőven megszórtam áfonyával, és végül édes morzsával. Az édes morzsa sütés közben pedig jó ropogósra sült. Én most áfonyával szórtam meg, de ízlés szerint másfajta idénygyümölcsöt is választhatunk... pl. szilvát, ringlót, felkockázott nektarint.....
Tészta hozzávalói:
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Ezután lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki, béleljük ki vele a piteformát, majd tegyük be a hűtőbe ameddig elkészítjük a tölteléket.
Töltelék hozzávalói:
Az áfonyát folyó víz alatt mossuk meg, majd csepegtessük le, és papírtörlővel töröljük szárazra.
A túrót villával kicsit törjük össze, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, az egész tojást, és keverjük alaposan össze.
Ezután adjuk hozzá a pudingport (v. az étkezési keményítőt) majd szintén keverjük alaposan össze.
Vegyük ki a hűtőből a tésztát, egyenletesen kanalazzuk rá a túrós tölteléket, majd szórjuk meg az áfonyával.
Édes morzsa hozzávalói:
A lisztet keverjük össze a zabpehellyel, a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a puha vajat, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze úgy, hogy darabos maradjon.
Ezután az édes morzsát szórjuk az áfonya tetejére.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a pitét porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.