A karácsonyi ünnepekre készült ez az egyszerű, főzés nélküli, röpke fél óra alatt elkészíthető leves, melyet természetesen bármikor pikk-pakk összedobhatunk, ha egy finom krémlevesre vágyunk.
A levest ugyan nem kell főzni, csakis egyszerűen a leturmixolni, viszont az aszalt áfonyát akár már előző nap előkészíthetjük, így tálalás előtt már semmi dolgunk nem lesz vele. A krémleves már magában elkanalazgatva is nagyon finom, de én azért az ünnephez illően sütöttem hozzá leveles tésztából kiszúrt kis fenyőket, és azzal tálaltam.
Hozzávalók:
Aszalt áfonya hozzávalói:
Az áfonyát öntsük fel a borral, majd adjuk hozzá a barna cukrot, a vaníliás cukrot, facsarjuk bele a citromlevet, majd főzzük pár percig. Ezután hagyjuk pár órát állni, hogy a folyadékot szinte teljesen felszívja, mielőtt a krémlevesbe tennénk. (akár előző nap megfőzhetjük)
A turmixgépbe öntsük bele a szobahőmérsékletű tejet és a tejszínt, majd adjuk hozzá a mézet, a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, a rumot, és az előzőleg villával összenyomkodott gesztenyemasszát.
Ezután pár perc alatt turmixoljuk simára, krémesre.
A krémesre turmixolt levesbe ezután öntsük bele az áfonyát, majd kóstoljuk meg, és ha szükséges ízesítsünk utána.
Én a leves mellé leveles tésztából kiszúrt, majd ropogósra sütött kis fenyőket sütöttem, mely nagyon jól illik a krémleveshez.
Tálaláskor merjük tányérba, vagy ízlés szerint kelyhekbe a krémlevest, majd a ropogósra sült leveles tésztával kínáljuk.
Jó étvágyat hozzá!