A karácsonyi asztalról nálunk nem hiányozhat a pulyka. Sajnos az üzletekben kapható bébipulykák mérete is akkora, hogy egy nagyobb család számára is bőven elegendő. Így azt már meg sem veszem, mert különben hetekig kellene enni, és biztosan meg is unnánk. Viszont, hogy semmiképpen ne keljen lemondani eme finomságról, így az idei ünnepre egy szép felső pulykacombot vásároltam. (méretét tekintve bizony ez is jókora volt) Sütni viszont ugyanúgy sütöttem, mintha egész pulyka lett volna. Előző este bepácoltam, majd a másnap délelőttöt a sütőben töltötte, és a végeredmény egy nagyon finom, omlós, szaftos hús lett, melynek a bőre a vajtól igazán ropogós. Persze pulykát nem csak az ünnep alkalmával lehet enni, így mindenkinek csakis ajánlani tudom.
Hozzávalók:
A combot jó alaposan átnézni, ha netán maradt volna benne tok azt eltávolítani. Megmosni, majd papírtörlővel szárazra törölni.
A fűszereket egy tálba tenni, majd alaposan összekeverni. A fokhagyma gerezdeket vékonyan felszeletelni.
A húst több helyen megtűzdelni a fokhagymával, (a bőre alatt is) majd mindkét oldalát besózni.
Ezután a húsos oldalát jól bedörzsölni az összekevert fűszerekkel, majd lefedve a hűtőben pár órát pihentetni. (én egész éjszakára a hűtőbe tettem)
Egy tepsibe beleönteni a felolvasztott zsírt, ráhelyezni a bepácolt húst a bőrös felével felfelé, majd megkenni a puha vajjal, aláönteni a bort, a megmaradt fokhagyma gerezdeket mellészórni, majd fóliával lefedni.
Előmelegített sütőben, közepes lángon puhára párolni. Ez a comb esetében 2 óra, de egész pulykánál legalább 3-4 órára van szükség.
Amikor a hús puhára párolódott, a fóliát levéve szép pirosra sütni.
Tálaláskor ízlés szerinti körettel tálalni. Én krumplipürét és lila párolt káposztát kínáltam hozzá.
Jó étvágyat hozzá!