Írd be, mit keresel:

Ezt kell tudni, mielőtt grillt választanánk…

A kulináris élvezetek között kiemelt figyelmet érdemelnek a grillezett ételek. A füstös ízvilággal gazdagított, grillezett finomságok könnyedén elkészíthetők, csupán megfelelő grillre van szükség. Összegyűjtöttük, milyen típusok közül válogathatunk, illetve, mit érdemes tudni róluk.

Cookta - 2021.01.03.
Ezt kell tudni, mielőtt grillt választanánk…

A klasszikus választás: a faszenes grill

Mi mással kezdhetnénk a sort, mint a méltán népszerű faszenes grillel? Ez az a típus, ahol faforgács használata mellett a leginkább felszínre törhet a füstös aroma, ami a valódi grillezés sajátja. Érdemes fedeles grillt választani, amely segítségével egyenletesebb hőmérsékletet tudunk elérni, mérsékelni tudjuk a lecsöpögő zsírok által okozott fellángolásokat, és akár indirekt is tudunk grillezni, ami szaftosabb eredmény okoz.

Faszenes grill

Faszenes grill

Ugyanakkor el kell mondani, hogy ennek a típusnak a használata a leginkább körülményes, illetve ez igényli a legtöbb gondosságot is… Figyelmet kell fordítani arra, hogy a sütéshez megfelelő mennyiségű parázs álljon rendelkezésre. Ehhez megfelelő minőségű faszenet és faszénbrikettet érdemes választani. Amennyiben rossz minőségű tüzelőt használunk, előfordulhat, hogy, ahogy felizzik a parázs, már el is veszti a hőértékét, és azon vesszük észre magunkat, hogy rengeteg faszenet használtunk el, és még el sem készült az étel.  Érdemes kerülni a begyújtó folyadék használatát; noha ezek egyszerűbbé teszik a faszenes grillek használatát, akár el is ronthatják a készülő finomságok ízét. Helyette inkább használjunk grillgyújtó kéményt, amely megkönnyíti és felgyorsítja a parázs képzését.

Ha ezt a típust választjuk, legyünk tisztában azzal, hogy a parázs előkészítése 30-45 percet is igénybe vehet.

Ez soknak tűnik, ha összehasonlítjuk az elektromos– és gázgrillekkel, amelyek üzembehelyezést követően 10-15 perccel már sütésre alkalmasak. De a faszenes grilleket nem szabad összehasonlítani más típusokkal, hiszen az előnyeik másban mutatkoznak meg. Faszenes grillen sütni több ételkészítésnél; a grillezés valódi családi program és baráti esemény, amelynek a fénypontja az ínycsiklandó finomságok elfogyasztása.

Modern és gyakorlatias: a gázgrill

A gázgrill legfőbb előnye a gyors üzembe helyezés. Egy gombnyomást követően szinte azonnal megkezdhetjük a sütést. Nem kell lemondanunk az ínycsiklandozó grill ételekről egy hosszú munkanap után, pár perc, és már készíthetjük is a vacsoránkat rajta.

Mindenképpen érdemes tudni, hogy maga a sütés nem közvetlenül a gázlángon, hanem a lángok által felhevített lávaköveken vagy a lángok felett elhelyezett rácson történik. Utóbbi esetében a gázcsöveket úgynevezett aromasín védi a lecsöpögő zsírtól, így nem kell attól tartani, hogy egészségre ártalmas égéstermékek kerülnek az ételeinkre.

Ugyanakkor tartsuk szem előtt, hogy magas hőfokon történő sütés során a zsíros húsok lángra kaphatnak, különösen abban az esetben, ha kisméretű grillen sok húst szeretnénk készíteni.

Lezárt fedél és többégős kialakítás esetén a forró levegő indirekt grillezést tesz lehetővé, akár barbecue-zhatunk is rajta.

Gázgrill

Gázgrill
Forrás:
canva.com

A legtöbb gázgrill fedéllel is rendelkezik, így a kulináris lehetőségek széles skáláját képesek biztosítani. A szabályozónak köszönhetően könnyedén megválaszthatjuk a szükséges sütési hőmérsékletet, így ropogósabb és puhább ínyencségeket is könnyedén készíthetünk.

A gázgrillek, funkciójukon túl, teraszunk ékes dísze is lehetnek, illetve érdemes tudni, hogy léteznek hordozható változatok is, amiket egy egyszerű kempingpalackkal is tudunk használni a szabadban.

Érdemes megjegyezni, hogy léteznek oldalégős változatok is, amelyek akár másodlagos konyhaként is használhatók, ha az időjárás is megengedi. Egy megfelelő ponyva akár kültéri tárolást is lehetővé tesz számukra. Nagy sütőfelület kialakítása sem jelent gondot, hiszen az elektromos hálózat korlátjai nem érintik őket. Sőt, a fafüstös aromáról sem kell lemondanunk feltétlenül; füstölő tubussal és persze faforgáccsal ugyanúgy füstös aromát tudunk adni az ételeknek. Hátrányként egyedül a körülményesebb tisztítást kell megemlíteni.

Az egyszerűség szerelmeseinek: az elektromos grill

Vitathatatlan, hogy a grillezés sava-borsát a füstös aromák adják. Az elektromos grillektől ezt nem várhatjuk el, egy dologban azonban biztosan számíthatunk rájuk; ha kényelmesen használható eszközökre van szükség, akkor tökéletes választást jelentenek.

Elektromos grill

Elektromos grill
Forrás:
canva.com

Ha elektromos grillt használunk, nem kell tűzgyújtással foglalatoskodnunk. Nem lesz másra szükségünk, csupán hálózati áramellátásra. A magasabb felszereltségű elektromos grillek fedéllel, cseppgyűjtő tálcával, különböző funkciókkal rendelkeznek.

Az elektromos grillek nagyszerű lehetőséget kínálnak, ha olyan társasházban élünk, ahol a nyílt láng használata nem megengedett, de mégsem szeretnénk lemondani a teraszos grillezés élményéről.

Mindenképpen meg kell említenünk a kiváló ár-érték arányukat; kifejezetten kedvező áron juthatunk a belépő- és a középső kategória készülékeihez.

Akármelyik típus mellett döntünk, fontoljuk meg alaposan, hány fő részére szeretnénk grillezni. Igencsak kellemetlen, ha a társaság egyik fele még várni kénytelen az ínycsiklandó falatokra, miközben a többiek már repetát kérnének… Ne felejtsük el: egy nagyobb grill esetében használhatjuk a felület egyik felét, ha csak magunkra sütünk, de: ha kicsit választunk, bővítésre nincs lehetőség, ha átjönnek a barátok, családtagok.

Grillezésre minden évszak alkalmas.

Ha szeretjük a grillen sült finomságok sajátos ízvilágát, ne habozzunk: tegyünk szert egy jó kis grillre!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.