A saláta az egyik legjobb barátunk, ha pedig esetleg még nem lenne az, elmondjuk, miért érdemes szorosabbra fűzni vele a kapcsolatot: szépít, fogyaszt, vitalizál, lúgosít, és megvédi egészségünket is.
Szerencsére ma már télen is könnyen beszerezhető sokféle saláta, amelyeket ugyan melegházakban termesztenek, de ezeket manapság már a legtöbb helyen környezettudatosan termálvízzel fűtik, vagyis nem pazarolnak energiát a fűtésre, hanem a természet ajándékának számító, nálunk sokfelé megtalálható meleg vízzel fűtik. Viszonylag gyorsan növő zöldségfélékről van szó, így szívesen is foglalkoznak vele a gazdálkodók.
Mit tudnak a leveles zöldsaláták?
Saláta praktikusan
Mindig friss és egészséges salátát válasszunk: ezt úgy tudjuk a legjobban ellenőrizni, ha a torzsánál megnézzük a vágást. Ha ez világos, fehéres, akkor friss salátával van dolgonk, ha elkezdett barnulni, szürkülni, akkor már ne vegyük meg. A levelek is legyenek épek, élénkek!
A zöldsaláta 2-3 napig a hűtőben friss marad, ha zacskóba tesszük vagy ha az eredeti csomagolásában hagyjuk, akár 1-2 nappal is tovább, ha nedves konyharuhába csomagoljuk, a jégsaláta viszont akár 7-10 napig is megőrzi frissességét.
Fejes saláta
Régebben szinte csak fejes saláta volt, ezt tekintettük zöldsalátának, és a tavaszt jelentette egy jó kis tojásos galuskával. Szerencsére ma már kibővült a kínálat, és jó néhány zöld levelű zöldség csatlakozott a kínálatba.
Szívsaláta
Nemrégiben jelent meg ez a fantasztikusan ropogós, viszonylag sokáig frissen tartható fajta, csupa zsenge levél. A szívsaláta név is arra utal, hogy szinte az egész zöldség olyan, mint a klasszikus saláta szíve, vagyis a legfinomabb, legzsengébb része.
Jégsaláta
Az egyik legkedveltebb salátaféle, nem is csoda, hiszen ropogós és üde, nagyon sokáig friss marad, ha légmentesen, zacskóba vagy fóliába csomagolva tároljuk a hűtőben. Íze semleges, bármivel kombinálható és ízesíthető, nem esik azonnal össze. Nagyon mutatós, ha a leveleit lefejtjük, és ebben tálaljuk a salátát.
Madársaláta
Galambbegyként is ismert, mert nagyon finom és egészséges, önmagában elrágcsálva vagy vajas kenyérre, szendvicsbe téve is nagyon finom, enyhén diós ízű salátaféle a madársaláta. Nagyon sérülékeny és könnyen fonnyad, így csak a tálalás előtti utolsó pillanatban locsoljuk meg öntettel!
Rukkola
Borsmustár néven korábban is ismert saláta- és fűszernövény volt nálunk, aztán hosszú évtizedekre eltűnt, majd az olasz konyha népszerűsödésével hódította meg újra Magyarországot. Karakteres, csípős íze miatt inkább más salátákkal keverve szokás fogyasztani, de fűszerként is használható pizzára, rizottóba, de akár pesto is
készíthető belőle.
Bébispenót
A zsenge levélkéket vétek lenne megfőzni, megpárolni – persze azt is lehet –, salátaként vagy smoothie-ba, zöldturmixba téve a legegészségesebb a friss bébispenót. Ízében nem is emlékeztet a főtt spenótra, bátran keverhető más salátafélékkel, de gyümölcsökkel, avokádóval, pirított dióval is nagyon finom.