Itthon is egyre népszerűbbek a nemzetközi finomságok, mely nem meglepő, hiszen elég csak megnézni egy-egy hollywoodi filmet, s a reggelizős jelenetekben valaki mindig készít amerikai palacsintát.
Mivel egyre többen érdeklődnek az egészséges táplálkozás iránt, így ebben a bejegyzésünkben leírjuk az amerikai palacsinta receptjét teljes kiőrlésű lisztből, cukormentes verzióban.
Tuti biztos reform amerikai palacsinta recept
Hozzávalók 1 főre (kb 5 db):
- 100 gramm teljes kiőrlésű liszt
- 3 gramm sütőpor
- Csipet só
- 2 evőkanál édesítő (eritrit, xilit = nyírfacukor)
- 1,5 dl kókusztej vagy mandulatej
- 1 kisebb tojás
- 1 evőkanál olívaolaj + 2-4 evőkanál olaj a sütéshez
- + Gyümölcs
- Egy tálba alaposan verjük fel az egész tojást.
- Öntsük hozzá a tejet és az 1 evőkanál olajat, s keverjük el.
- Tegyük bele a sót is, s ezzel is alaposan keverjük el.
- Egy másik tálba mérjük ki a lisztet, s szórjuk bele a sütőport, s alaposan dolgozzuk össze.
- Ezután kezdjük el apránként, folyamatos kevergetés mellett beleönteni a tojásos masszához a lisztes-sütőporos egyveleget.
- Ha nem sikerült szépen csomómentesre elkeverni, semmi baj, használjunk kézi mixert, s egyből szép egynemű lesz a massza.
- Tegyünk fel egy serpenyőt melegedni a tűzhelyre (maximum hőfokon).
- Ha elég meleg, (tenyerünket tegyük fölé), öntsük bele a 2 evőkanál olajat.
- Várjunk 5-10 másodpercet, s egy kanál segítségével adagoljuk bele a serpenyőbe a masszát. Kb 3-mat lehet egyszerre így sütni.
- 1-2 perc alatt megbarnul, akkor gyorsan fordítsuk meg egy spatula segítségével, majd hagyjuk 1 percig sülni a másik oldalon is.
- Ha úgy látjuk, hogy nincs elég olaj a serpenyőben, minden további massza adagolása előtt kenjük át a serpenyőt egy kis olajjal, nehogy odaragadjon a következő adag amerikai palacsinta.
Tetszőleges gyümölcsöt turmixoljunk össze, majd tegyük fel egy lábasba melegedni néhány percre folyamatos keverés mellett, hogy ez is meleg legyen, mint a palacsinta.
Tálaláskor készíthetünk tipikus amerikai palacsinta tornyot, amit gyümölcspürével csurgathatunk le.