Írd be, mit keresel:

Foszlós és puha kalács – medvehagymával, csíkosan

Nagyon szeretem a sós kalácsokat, ünnepi alkalmakkor szoktam készíteni péksütemény, kenyér helyett. Egyszerűen csak vajjal megkenve is finom, de akár a húsvéti sonka mellé is kínálhatjuk.

Cookta - 2021.03.22.
Foszlós és puha kalács – medvehagymával, csíkosan

A jól bevált kalácstésztám receptjét most annyival variáltam, hogy a tésztát kettéosztottam, és az egyikbe olajjal pépesített medvehagymát dolgoztam bele. Igaz, egy kicsivel több munkával jár ennek a kalácstésztának az elkészítése, de megéri ráfordítani azt a plusz pár percet.

Forrás:
Kard Éva

A kisült kalács nagyon finom lett, foszlós és puha a tejszínnek köszönhetően, ráadásul a medvehagymával feltekert tészta nemcsak finom, hanem olyan mutatós is, hogy akár a húsvéti asztalon is megállja a helyét, nem mellesleg remekül illik ízében a főtt sonkához, tormához.

Forrás:
Kard Éva

Medvehagymás csíkos kalács

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt + 2 evőkanál
  • 2 dl tej
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 dkg élesztő (friss)
  • 15 db medvehagymalevél
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 tojássárga + 1 evőkanál tej a lekenéshez

Elkészítés: A medvehagymát vágjuk fel vékony csíkokra, majd adjunk hozzá 1 evőkanál olajat, és turmixoljuk össze, majd tegyük félre.

A kalácstésztához a langyos tejben keverjük el a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, majd futtassuk fel.

A keverőtálba öntsük bele a szintén meglangyosított tejszínt, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt. Szitáljuk hozzá az előzőleg sóval összekevert lisztet, majd a robotgép dagasztókarjával pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát.

Ezután osszuk el két egyforma részre, az egyik tésztát tegyük vissza a keverőtálba, és adjuk hozzá a pépesített medvehagymát, 2 evőkanál lisztet, és dagasszuk még 2-3 percig. Mindenképpen kell hozzá a liszt, mert a medvehagymától kissé lágyabb lesz kelesztés után a tészta.

Ezután mindkét tésztát kézzel még egy kicsit dagasszuk át, hogy szép sima legyen, majd tegyük külön-külön  tálba, szórjuk meg egy pici liszttel, majd konyharuhával letakarva, langyos helyen kelesszük 1 óra alatt a duplájára.

Amikor a tészták megkeltek, először a sima tésztát borítsuk ki enyhén lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki vékonyra. Ezután a medvehagymás tésztát is borítsuk ki enyhén lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki akkorára, mint az előző tésztát. Arra figyeljünk, hogy a kinyújtott tészták ne legyenek nagyobbak, mint a forma, amiben sütni fogjuk. A fehér tésztát kenjük le vékonyan olajjal, majd helyezzük rá a medvehagymás tésztát, és tekerjük fel úgy, mint a bejglit.

Egy 20×10 cm-es sütőformát zsírozzunk és lisztezzünk ki, majd helyezzük bele a feltekert tésztát. Ezután takarjuk le konyharuhával, majd langyos helyen kelesszük újra 30 percig. A sütőformát ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük, akkor viszont nem kell kizsírozni és lisztezni.

A tojássárgát keverjük össze a tejjel, majd amikor a tészta újra megkelt, kenjük le vele a tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40–45 perc alatt szép pirosra. Ha kezdene a kalács barnulni, akkor takarjuk le alufóliával, majd úgy süssük tovább. Én légkeverésnél 150 fokon 40 percig sütöttem.

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

A kihűlt és felszeletelt kalácsot kínálhatjuk pl. ízlés szerint a húsvéti főtt sonka mellé is.

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.