Írd be, mit keresel:

A legideálisabb tetőlécek

A tetőszerkezet olyan része minden épületnek, amelyet egy-egy felújítás során a lehető legtartósabban szeretnénk felújítani. Mivel ez egy rendkívül hosszadalmas, nagy volumenű munka, cél, hogy minél ritkábban kelljen megismételni. Ehhez pedig a lehető legjobb tetőlécekre lesz szükségünk.

Cookta - 2021.04.01.
A legideálisabb tetőlécek

Tetőszerkezeti problémák

Mint ahogyan a legtöbb munkálatnál, úgy a tetőszerkezet megépítésénél is sok minden múlik a megfelelő anyag kiválasztásán, valamint azok szakszerű használatán. Éppen ezért igen körültekintőnek kell lennünk, amikor tetőlécet választunk.

A szerkezet felépítésétől függően a lécek bizonyos mértékig ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Egy-egy kiadósabb vihar vagy nagy mennyiségű hó igen jelentős kárt tehet. Ez ellen azonban mi magunk is tehetünk megfelelő kezeléssel.

Az impregnálás kiváló védelmet nyújt a nedvesség okozta problémák ellen. A kártevők és penész elkerülése végett pedig arra kifejlesztett védőszerekkel kell lekezelni a léceket. Ellenkező esetben ezek nem csak a szerkezetben tesznek kárt, de egészségügyi gondokhoz is vezethetnek.

Áztatásos faanyagvédő szerrel ellenállóvá tehetjük a faanyagot gombákkal és ízeltlábúakkal szemben. Ezáltal biztosítjuk, hogy a tetőszerkezet élettartama minél hosszabb maradjon.

A legfontosabb tényező a tetőszerkezeti lécek minősége. Lényeges, hogy a rájuk nehezedő súlyt hosszú ideig képesek legyenek megtartani deformálódás nélkül. Ebben a faanyag és a keresztmetszet játsszák a legnagyobb szerepet.

A Káplár fatelepnél számos tetőléctípust megtalálhatsz, különböző keresztmetszetekkel, illetve faanyaggal.

Forrás:
https://kaplarfatelep.hu/tetolec

Bramac és stafni

A Bramac tetőléc az egyik leggyakrabban használt típus. Ezeket a téglalap keresztmetszetű faelemeket sorozatvágóval szabják méretre, ezzel biztosítva a pontos kialakítást és simább felületet. A Bramac lécek közkedveltek gipszkartonozás esetén is. Ilyenkor azonban ügyeljünk, hogy a gipszkarton alá kerülő léceken ritka menetű csavarokat alkalmazzunk.

A stafni keresztmetszeti alakja ezzel szemben egy négyzet, azaz minden oldala egyformán széles. Ennek köszönheti azt, hogy rendkívül magas a teherbírása, ezért bizonyos tetőszerkezetek esetében jóval hasznosabb, mint más lécek.

A stafnit emellett gyakran használják mint alátét, párnafarendszerek kialakításánál, palához, gipszkartonozáshoz, illetve általános barkácsoláshoz.

Kedvező ár és minőség

A fa tetőszerkezetek hosszú ideje nagyobb népszerűségnek örvendenek, mint a fémvázak. Ez legfőbbképpen abból adódik, hogy a jóval olcsóbb fa tökéletesen ellátja a feladatot egy hétköznapi épület esetében.

Mindemellett tartósságban sem maradnak el jelentősen a falécek. Megfelelő kezeléssel rendkívül hosszú ideig képesek ellátni a feladatukat anélkül, hogy fel kellene újítani a tetőteret.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.