Írd be, mit keresel:

Manhattan koktél recept

A koktélkészítés világában a whisky minden kétséget kizárólag az egyik legfontosabb, de mindenképpen az egyik leggyakrabban használt alapanyag. Nem véletlenül, hiszen megfelelő recept esetén lehetőség van előtérbe helyezni, kiemelni az ízüket, de akár arra is, hogy teljesen eltűnjenek a háttérben, és csak megtámogassák az összképet.

Cookta - 2021.06.23.
Manhattan koktél recept

Noha a koktélkeverés világában a rum és a vodka manapság sokkal népszerűbbnek tekinthetők, azonban a hagyományos whisky alapú italok így sem veszítették el a régi csillogásukat, sőt folyamatosan készülnek az új receptek, rendre kísérleteznek a mixerek, melyek újabb ízeket, újabb megoldásokat eredményeznek.

A whisky, mint koktélalap

Amiért sokan mégis kicsit félve nyúlnak a whiskyhez, az nem más, minthogy az alkoholos italok, a koktélalapok között a legkarakteresebbek közé sorolható. Nagyon kiszámíthatatlan, különösen abban az esetben, ha egy olyan lepárló terméke kerül a koktélba, amit korábban nem ismertünk. Ennek az oka, hogy még az adott termékkategóriákon belül is gyakran óriási eltérés mutatkozhat az aromavilág tekintetében!

Ezen felül a whisky íze nagyon komplex. Olyannyira, hogy ezzel csak egy jó minőségű konyak tud versenyezni, és mivel a koktélok zömében ritkán van szükség karakteres ízekre, ezért inkább gyakrabban alkalmaznak rumot, vodkát vagy gint, melyek a kötelező kivételektől eltekintve nem olyan határozott ízvilágúak. Emiatt nevezhető a népszerűség ellenére is minden egyes whisky koktél egy igazi különlegességnek!

Fontos tudnivalók, ha whisky koktélt keverünk

Milyen whiskyt használjunk fel hozzá?

Az egyik legfontosabb kérdés, amit fel kell tennünk magunknak minden egyes esetben, ha whisky alapú koktélra vágyunk. A legtöbb esetben a jó minőségű blended whiskyk a legjobbak arra, hogy ilyen kevert ital szülessen belőlük, kivéve abban az esetben, ha a receptben konkrétan kijelölnek egy adott italt.

A single malt whiskyk például ritkán javasoltak, mert nagyon karakteres ízvilággal rendelkeznek, de gyakran különleges italokat lehet készíteni ezekből is. Hogy ír, skót vagy éppen amerikai, netán egzotikus tájról érkező whiskyvel dolgozunk, az mindig saját döntés, de ne feledjük:

befolyásolja a végeredmény ízét, így érdemes alaposan átgondolni.

Milyen felszerelés szükséges a whisky koktélok elkészítéséhez?

A koktélkészítésnek mindig megvannak a maga fokozatai, ezáltal léteznek az egyszerű otthoni keverők, akik szimplán hobbiból kísérleteznek az ízekkel, és létezik a professzionális szint, ahol természetesen célirányosan, szakértelemből nyúlnak a képzett mixerek egy-egy italhoz vagy összetevőhöz.

Aki csak kipróbálna egy jó whisky koktélt, annak jó hír, hogy alapvetően semmilyen speciális felszerelésre sem lesz szüksége ehhez, a legtöbb recept esetén teljesen elegendő, ha a gondosan kiválogatott és előkészített alapanyagokat egyszerűen összeöntjük egy pohárba, azt elkeverjük, és máris egy fogyasztható végeredményt kapunk eredményül.

Nyilván minden receptben lehetnek eltérések, speciális kitételek, de a koktélkészítés világa azért is szép, mert hatalmas szabadságot nyújt, különösen abban az esetben, ha otthoni körülmények között kísérletezünk az aromákkal. Emiatt választottunk ki egy ízig-vérig klasszikus, de mégis roppant egyszerűen, akár otthoni körülmények között is elkészíthető whisky koktél receptet, amivel bárki nyugodtan megpróbálkozhat.

Manhattan koktél

Manhattan koktél
Forrás:
canva.com

Így készíthető el házilag a legendás Manhattan whisky koktél

A koktél története

A Manhattan koktél alighanem az egyik legismertebb whisky alapú kevert ital, melynek a gyökerei egészen az Egyesült Államokig vezethetők vissza. A fennmaradt történetek és legendák szerint a koktél születése az 1870-es évekre tehető, konkrétan pedig a Broadway-nek és a Times Square-nek is otthont adó Manhattan városrész után kapta a nevét.

A koktél legnagyobb különlegessége – különösen akkoriban – az volt, hogy esetében rögzítették első alkalommal a történelemben: a vermut, mint összetevő az ízmódosítás érdekében kell az italba.

Érdekesség, hogy bár az eredeti Manhattan koktél hamisíthatatlan amerikai rye whiskyre épült, azonban a szesztilalom időszakában nem pazarolták ilyesmire ezt a drága italt, és inkább áttértek a kevésbé karakteres aromavilágú kanadai whiskyre.

Bár az eredeti receptet időközben több alkalommal is módosították, ez a sajátosság azonban mindmáig megmaradt, vagyis a jó Manhattan koktél a neve ellenére manapság sem amerikai, hanem kanadai whiskyből készül. Természetesen bármilyen jó minőségű ital ideális hozzá, sőt az évtizedek alatt rengeteg variánsa készült, mint a Perfect Manhattan vagy a Rob Roy, de kevesen tudják, hogy a Rosemary koktél is ide köthető.

Lássuk azonban most, hogy miként készíthetünk otthon egy jó Manhattan koktélt!

Hozzávalók:

Elkészítés:

A koktél elkészítése rendkívül egyszerű. Nincs más dolgunk, mint egy shakerbe vagy egy keverőpohárba jégkockákat tenni, majd beletölteni a fentiekben leírt mennyiségű és minőségű hozzávalókat.

Fontos lépés, hogy rázás helyett az összetevőket egy bárkanállal vagy valamilyen hosszú keverőalkalmatossággal lassan keverni kezdjük azért, hogy a különféle alapanyagok megfelelő mértékben elegyedjenek egymással. Ha ráznánk, az ital fátyolossá, kellemetlen állagúvá válna.

A Manhattan koktélt minden esetben Martinis pohárba töltjük, a díszítéshez pedig citrom szeleteket és maraschino cherryt alkalmazunk – ízlés szerint.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.