Írd be, mit keresel:

Kötelező NAV-adatszolgáltatás Billingósként

Milyen számlákat kell beküldeni az adóhatóságnak? Mit jelentenek a Billingo oldalán lévő ikonok? Honnan lehet tudni, hogy a bizonylat adatai bekerültek a NAV-hoz? 

Cikkünkben megválaszoljuk a Billingo online számlázóban megjelenő státuszokkal kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

Cookta - 2021.07.03.
Kötelező NAV-adatszolgáltatás Billingósként

Kikre vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség? 

Azokra a belföldi vállalkozásokra 2018. július 1-je óta, amelyek legalább 100 ezer forint áthárított áfatartalmú számlát állítanak ki belföldi adóalanyok részére. 2020. július 1-jén pedig bővült ez a kör minden olyan számlára, mely belföldi vállalkozás számára lett kiállítva. 

2021. január 4-e óta, már a magánszemélyes számlákra is vonatkozik a kötelező NAV-adatszolgáltatás. Gyakorlatilag minden számlát lát a NAV. Kivételek természetesen vannak, ezek mindegyike megtalálható az Áfa tv. 45/A §-ában. 

Megoldást jelent az automatizálás

Nem véletlen, hogy az adatszolgáltatási kötelezettség ismertetését követően nagy volt a riadalom, hiszen senki sem akart a plusz adminisztrációs teherrel foglalkozni. Szerencsére csak elsőre volt ijesztő, hiszen ma már mindenki tudja, hogy egy profi online számlázó programnak köszönhetően könnyedén automatizálható a folyamat.

Például az online számlázás terén népszerű Billingo minden terhet levesz ügyfelei válláról. Csupán egyszer kell elvégezni az összekötést a NAV Online Számla rendszere és az online számlázó között, utána automatikusan működik a rendszer.

Honnan lehet tudni, hogy a számlák valóban bekerültek a NAV rendszerébe?

A Billingóban a Bizonylatlista oldalon minden esetben látható a NAV Online Számla státusz. Ha nem ismernénk az ikonokat, csupán rá kell kattintani a státuszjelzésre, és megjelenik a számlabeküldés állapota.

Mit jelentenek a NAV-ikonok a Billingóban?

  • A számla kiállítása után közvetlenül egy hullámjel jelenik meg, mely azt jelenti, hogy a számla beküldésre került a NAV rendszerébe, és a számlázó visszajelzésre vár az adóhatóságtól. Lényegben megkezdődött a bizonylat feldolgozása, mely az esetek többségében csupán néhány percet vesz igénybe.
  • A zöld pipa azt jelenti, hogy a bizonylat adatai bekerültek a NAV-hoz, nincs további teendő. 
  • Ha lila kérdőjel látható, akkor a bizonylat adatai bekerültek az adóhatósághoz, de még vannak vele kapcsolatban további teendők. Ekkor fel kell keresni a NAV ügyfélszolgálatát.
  • A piros x pedig azt jelenti, hogy a számla adatai továbbításra kerültek, de nem fogadta be az adóhatóság. Ez többnyire olyan hiba esetén fordul elő, ami miatt sztornózni kell a bizonylatot, majd újra kiállítani, például helytelen cégnév vagy adószám megadásakor.
  • A zöld x pedig azt jelzi, hogy az adott számlával kapcsolatban nincs adatszolgáltatási kötelezettség. Továbbá abban az esetben is ez az ikon jelenik meg, ha kikapcsolásra került a számlaadat beküldési opció. Ekkor az online számlázó program a kérésnek megfelelően jár el, és nem továbbítja az adatokat. Ez akár mulasztási bírsággal is járhat, ezért a számlázó nem vállal felelősséget.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.