Ez az az étel, ami csakis frissen jó, forrón, sok fokhagymával és tejföllel, esetleg reszelt sajttal. Az egyik legkiadósabb, legolcsóbb étel, a strandon mégis megkérik az árát. Ha jót akarunk magunknak, süssük mi, mutatunk hozzá egy egyszerű, kezdőknek is jól működő receptet.
A hűtős, kefires vagy lusta lángos remek találmány: egy olyan kelt tészta, amit egyszer kell bedagasztani, és akár egy hétig is eltartható a hűtőben. Mindig csak annyit csippentünk ki belőle, amennyit éppen megsütünk és elfogyasztunk, így mindig friss lángossal rukkolhatunk elő. Érdemes tudni, hogy amint telnek a napok, a tésztája egyre könnyebb, foszlósabb lesz. Praktikus megoldás nagyobb társaságoknak is, de egy strandolós nap végén is jólesik.
Az előkészített tésztából 10 perc alatt tartalmas és finom vacsora sül, de akár ebédre is jó másodiknak egy leves után vagy bableves mellé… Tésztája könnyű és ropogós, a sütéshez felhasznált olajat akár többször használhatjuk, mivel a tészta felülete olajos, nem pedig lisztes, így sütésnél az olaj tiszta marad.
Kínálhatunk mellé fokhagymát, tejfölt – vagy kapros-fokhagymás tejfölt –, reszelt sajtot, de akár apróra vágott sonkát is.
Lusta lángos
Hozzávalók:
A sütéshez:
Elkészítés: Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, és kb. 10 percig hagyjuk, hogy felfusson. Közben a lisztet egy nagyobb tálba kimérjük, hozzáadjuk a sót, a tojást, a joghurtot vagy kefirt, majd a felfutott élesztőt is, gyors mozdulatokkal vagy robotgéppel kidolgozzuk. Olajjal megkenjük a tetejét, fóliával lefedjük, és a hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára. Ezután már süthető, de még jobb, ha egy éjszakát tud kelni.
Olajos kézzel nagyobb maréknyi darabokat tépünk a tésztával, kihúzogatjuk, és felforrósított, bő olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felitassuk, és azonnal kínálhatjuk is – tejföllel, sajttal, fokhagymával: ki mivel szereti.