Az emberiség történetéhez a nyugati kultúrákban már megszokássá vált, hogy a jeles események pezsgőbontással vannak megtámogatva. Természetesen rengetegen ettől függetlenül is imádják a minőségi pezsgőket, ami nem meglepő olyan francia gyártók mellett, mint a Moët & Chandon, akik képesek voltak arra, hogy pezsgőspalackba zárják az eleganciát és a kifinomultságot.
Az egyik legrégebbi Champagne-ház története
A Moët & Chandon kapcsán tudni kell, hogy a világ egyik legrégebbi Champagne-házáról van szó, akik ebben a kategóriában ráadásul alighanem a legismertebbek is a földkerekségen, hiszen aki szereti a minőségi pezsgőt, az biztosan hallott már róluk. Sőt, alighanem kóstolta is italaikat, hiszen bár ott vannak kínálatukban a túlárazott presztízstermékek, azonban az elérhető ár-érték arány biztosítására is mindig odafigyelnek.
Az általuk készített pezsgőkre jellemző az erőteljesen gyümölcsös ízvilág, amit megbízhatósággal, eleganciával és egyenletes minőséggel kínálnak. Óriási birtokaik vannak, több mint 1000 hektárnyi saját szőlős áll a rendelkezésükre, melyeken főként Grand Cru és Premierb Cru található. Hatalmas pincerendszerük és minőségi, tradicionális érlelési megoldásaik vannak, miközben óriási termékkínálatukban garantáltan minden ízvilág kedvelője megtalálja a számításait.
A pezsgőház alapítására 1743-ban került sor, és évszázadok óta ott vannak a csúcson, aminek az oka leginkább abban keresendő, hogy mindig képesek voltak alkalmazkodni a trendekhez, illetve a marketing tekintetében is előrébb jártak egy lépéssel, mint a legtöbb rivális. Sokat tettek azért, hogy a pezsgő az életünk részévé váljon!
1967-ben például ők voltak az elsők, akik autós bajnokságot indítottak és avattak fel pezsgővel Le Mans-ban, ők kereszteltek először hajót egy pezsgőspalack törésével, de a mára általánossá vált pezsgőpiramis építése szintén a nevükhöz kötődik. Jelenleg is fiatalos marketingosztályuk van, akik rendkívül jól kezelik a kommunikációt a közösségi médiában.
Azon túl, hogy kiváló pezsgőik vannak, az évente termelt 28 millió palack egy nagyon jelentős részét az Imperial Brut adja, mely a gyártó legkedveltebb terméke, de több más ízletes pezsgőkülönlegességet is találhatunk a portfóliójukban. Lássunk az alábbiakban ezek közül néhányat!
Moët & Chandon Imperial Brut
Mint fentebb már említettük, az Imperial Brut a Moët & Chandon legnépszerűbb terméke, egy klasszikus eljárás mentén készült, palackjában érlelt pezsgő, mely egyenesen Champagne tartományából érkezik, és három szőlőfajtából készül. Ezek a Pinot Noir, a Pinot Meunier és természetesen a Chardonnay.
A több mint 250 éves történelemmel rendelkező pincészet itala egy száraz fehér pezsgő, mely kiváló választás lehet például a tengeri ételekhez, különösen a halakhoz, de például szusi vagy fehérhúsú gyümölcsök kísérőjeként sem utolsó megoldás. Kizárólag behűtve, 6-8 Celsius fokon szervírozva ajánlott, hiszen ilyenkor dobja ki igazán a palackba zárt sajátosságokat.
Már illatában is frissítő citrusosság uralkodik, amihez kellemes almás jegyek társulnak, de természetesen a virágos aromák sem maradnak észrevehetetlenek. Ízvilága rendkívül karakteres, itt is érezni az almát, de a körtét és a barackot is, sőt a frissítő citrusosság sem marad el, emiatt rendkívül egyedülálló karakterrel büszkélkedhet, amihez a jól megszokott tisztaság és magas minőség társul.
Moët & Chandon Rosé Imperial
Szintén nagyon népszerű a Moët & Chandon kínálatában a rosé pezsgőváltozat, mely az Imperial Bruthoz viszonyítva nemcsak a színvilág, hanem a karakteresség tekintetében is határozott különbséget tud felvonultatni.
Bár alapvetően ez is egy száraz pezsgőtípus, melynek az alapját a Pinot Noir, a Pinot Meunier és a Chardonnay adják, azonban a frissesség mellett itt a feketeribizli és az epres ízvilág lesz az uralkodó.
Mint rosé pezsgőt, elsődlegesen a vöröshúsokhoz ajánlják, szinte bármilyen vörös húsétel mellett megállja a helyét, de sajtok és friss gyümölcsök esetén szintén kitűnő választás. Sajátosságait leginkább erősen behűtött állapotban, 6-8 Celsius fokon képes kidobni, aminek jóvoltából elragadó aromavilág vár benne ránk mind az íz, mind az illatok tekintetében.
Kibontását követően a pezsgő üvegéből azonnal előtörnek a piros gyümölcsös aromák, ott lesz az eper, a cseresznye, a málna, valamint más egyéb virágos jegyek, melyek kellemes harmóniát és fűszeres élményt kínálnak. Ez a gyümölcsösség, méghozzá egy kellemesen édes és fanyar ízhatás társaságában természetesen ott lesz a pezsgő ízvilágában is, de sokan érezhetnek benne még a barack mellet egy kellemesen pikáns mentolos hátteret.
Moët & Chandon Ice Imperial
Aki nem rajong annyira az erőteljesen száraz pezsgőkért, annak érdemes lehet megismerkednie a félszáraz kategóriába sorolt Moët & Chandon Ice Imperial termékkel, mely a termékcsalád egy különleges kiadása, emiatt közel sem a hétköznapi pillanatok kísérője lesz belőle. A fehér félszáraz pezsgő alapját a legendás pezsgőpincészettől megszokott három szőlőtípus adja, melyet tradicionális érlelési móddal tesznek igazán különlegessé.
Ennek köszönhetően a Moët & Chandon Ice Imperial már a felbontás után is azonnal egy rendkívül intenzív, gazdag aromavilágot varázsol az orrunkba, méghozzá határozottan a trópusi gyümölcsökre jellemző édeskés jelleg társaságában, amihez némi málnás és barackos jegyek társulnak. Ez a komplexitás természetesen az ízlelést követően is megmarad. Nagyon kellemes és zamatos megoldások jellemzik, mindvégig erőteljes gyümölcsös jegyekkel, amihez karamellás édesség csatlakozik, méghozzá könnyed grapefruit és gyömbéres sajátosságok mellett.
Fogyasztása emiatt kizárólag erős behűtés után javasolt, hiszen a pezsgő ilyenkor tudja csak igazán kidobni sajátosságait, de tölthetjük jégkockára is.
Ha maximális ízhatásra vágyunk, érdemes lehet a pezsgőhöz grapefruitot, esetleg egy szelet gyömbért, málnát vagy epret adni, de mentalevéllel is érdemes kipróbálni, hatásukra az ital garantáltan felrobban majd a szánkban.